Thursday, December 18, 2008

Alahai Mc Donalds



Salam

“Mahalnya, minyak turun tapi makanan makin mahal”. Perkataan pertama terdetik dalam hati aku apabila membeli ‘Prosperity Burger’ di Mc Donalds. Tidak dapat dinafikan bahawa ‘Prosperity Burger’ yang hanya keluar setahun sekali sewaktu hampir-hampir Tahun Baru Cina ini adalah antara burger kegemaran aku. Setiap tahun boleh katakan aku akan membelinya setelah melihat iklannya yang menggiurkan tu.

Tapi tahun ni aku rasakan macam tidak berbaloi untuk makan ‘Prosperity Burger’ yang mana setnya yang hanya burger, air gas dan ‘curly fries’ tu berharga Rm14+ (ni harga seketul daging, yang ‘Double Prosperity’ RM18+ - ya ampun mahal sungguh). Sedap tu memang sedap. Tapi RM18 tu untuk sekali makan aku rasa melampau yang mana sama dengan 2 hari makan makanan kat restoran biasa. Bukannya ‘Prosperity Burger’ je yang aku rasa mahal, tapi boleh katakan semualah dah mahal.

Lagi satu makanan McD yang aku rasa tak berbaloi adalah McFlurry. Masa bulan puasa dulu last aku makan aiskrim ni. Lebih kurang RM5 lah juga harganya. Aiskrim untuk seorang berharga RM5. Aku rasa tak berbaloi. Cadangan aku daripada beli McFlurry tu, lebih baik korang beli aiskrim kat supermarket jenama Nestle, Walls, Kings dll yang boleh dapat dengan harga RM5 juga. Bukannya tak sedap. Lagi puas makan, siap boleh makan ramai-ramai lagi. Dapatlah juga pahala sedekah.

Ramai juga kawan-kawan aku ‘complain’ tentang harga makanan McD yang melampau sekarang ni (ingatkan aku seorang je). Rungutan yang biasa aku dengar, “Sekarang ni, kalau takde orang nak belanja aku makan kat McD takdelah aku pegi” (aku mengharap juga kalau ada orang nak belanja ).

Kadang-kadang bila makan makanan mahal-mahal ni aku teringat cerita ‘Bersamamu’. Cuba kita tengok macam mana diorang susah payah nak besarkan anak yang ramai yang mana pendapatan cuma RM10 atau RM20 sehari. Kita ni lebak-lebuk, sekali makan McD tu sama dengan pendapatan diorang makan anak-beranak sehari. Lagi satu, cuba kita tengok macam mana orang di Kemboja dan Sudan. Semuanya kurus kering tak cukup makan. Kadang-kadang makan daging pun setahun sekali tu pun waktu raya korban. Sesetengah dari kita termasuk aku, kalau masak ikan rebus atau kuah tumis air tu terus merungut tak nak makan.

Aku bukannya anti McD atau melarang orang lain makan fast food. Aku pun jenis makan juga fast food ni (ada pula orang takut ajak aku gi makan fast food pula lepas ni). Kalau orang ajak, aku pergi ja. Tapi cuma aku nak sarankan agar kurangkan makan fast food ni lebih-lebih McD. Sekali-sekala nak makan tu boleh, tapi nak dijadikan makanan ruji janganlah. Dengan harga RM18 tu macam-macam boleh beli. Aku rasa makan RM8 tu kalau di restoran biasa tu dah cukup sedap makanan yang kita boleh dapat. Lepas tu lagi RM10 buat sedekah untuk masjid lagi elok.

Teringat pula nasihat Saidina Uthman Radiallahu Anhu:

Barang siapa yang suka kepada makanan yang lazat dan mewah harus sentiasa ingat bahawa badannya terpaksa berlapar di akhirat.~N~

Friday, December 12, 2008

Ketika cinta Bertasbih



Salam,

Alhamdulillah..dengan kuasaNya dapatlah aku mengkhatamkan novel Ketika Cinta Bertasbih 1 & 2. Cuti yang membosankan ni membuatkan aku boleh memecut membaca novel ni memandangkan cerita di tv pun banyak yang aku tak tahu pokok pangkalnya dan membuatkan aku malas untuk menonton.

Seperti sebelum ni, aku ada cerita serba sedikit tentang novel ni. Dan pada kesempatan ini aku menggalakkan dan mengajurkan kepada semua kawan-kawan untuk dapatkan dan membaca novel ni. Bagi aku, tujuan penulis (Habiburrahman) yang ingin membangukan jiwa melalui penulisan novelnya tercapai. Ini kerana penulis bukan sahaja hanya mengolah dan membunga-bungakan ayatnya, malah pada pandangan aku, penulis amat banyak membuat research dan bacaan umum yang dimuatkan dalam novelnya bagi menambah ilmu para pembacanya.

Buku Ketika Cinta Bertasbih 1 (KCB1) lebih banyak menceritakan tentang kehidupan Azzam dan rakannya di Mesir. Ketika Cinta Bertasbih 2 (KCB2) pula menceritakan kehidupan Azzam setelah pulang dari Mesir dan tentang keluarganya di Indonesia. Azzam merupakan watak utama dalam novel ni. Pada pandangan aku penulis telah berjaya menghidupkan watak Azzam dan watak-watak lain dengan menjelaskan ciri-cirinya secara terperinci yang membolehkan kita menggambarkan dengan jelas watak tersebut. Novel ini amat menarik kerana amat sedikit watak antagonist dan dipenuhi dengan kehidupan Islamik yang semakin jarang kelihatan pada masa kini.

Novel ini berkisahkan tentang seorang pemuda bernama Azzam yang sedang belajar di Universiti Al-Azhar Mesir. Pada asalnya Azzam seorang pemuda yang bijak dan kemudian terpaksa mengorbankan masa pembelajarannya dengan berniaga tempe dan bakso demi menyara kehidupan ibu dan 3 orang adiknya di Indonesia setelah kematian bapanya. Dia terpaksa menghabiskan ijazahnya dalam masa 9 tahun dan dalam pada waktu itu dia tidak pernah pulang ke kampung halamannya dan tidak pernah melihat pembesaran adik-adiknya.

Disamping menjadi peniaga dan pelajar, Azzam juga dianggap sebagai abang oleh rakan-rakannya yang sering dijadikan rujukan dan sikapnya banyak dijadikan contoh bagi rakan-rakannya yang lain. Dalam kesibukannya, Azzam tetap ingin mencari calon isterinya yang mana ciri utamanya adalah solehah, taat pada Allah, oran tuanya dan mampu mentaati suami. Dalam mencari jodohnya, Azzam banyak berpandukan ajaran Al-quran dan hadis dan lebih banyak berserah kepada Allah serta yakin terhadapNya kerana jodoh itu ditanganNya.

Eliana yang merupakan wanita yang bijaksana, kaya dan menjadi ikon masyarakat Mesir dan Indonesia yang mendapat pendidikan barat dimana dalam diam mengkagumi akhlak Azzam dan ingin berubah menjadi wanita solehah. Anna Althafunnisa merupakan wanita solehah yang amat tinggi ilmu agamanya dan merupakan anak kepada seorang kiyai terkenal di Indonesia. Anna sangat merendah diri dan kecantikan luaran dan dalamannya menjadikan dia sebagai wanita impian kebanyakkan pelajar-pelajar lelaki Al-Azhar untuk dijadikan isteri. Vivi pula merupakan seorang doktor yang dikenali Azzam sewaktu berada di tanah air merupakan seorang wanita yang solehah dan bagus budi pekertinya dan mengimpikan suami yang soleh yang dapat membimbingnya dunia dan akhirat seperti Azzam.
Terdapat juga wanita-wanita lain selain 3 yang disebut yang menjadi calon isteri kepada Azzam. Wanita-wanita itu adalah calon isteri kepada Azzam yang mana ada yang memang diimpikan Azzam, ada yang memang meminati Azzam, dan juga ada yang dicarikan oleh ahli keluarga dan teatangga Azzam. Yang mana satu menjadi pilihan Azzam untuk dijadikan isteri? Kenalah baca sendiri. Kekuatan novel ini pada aku adalah tentang hubungan kekeluargaan yang ditunjukkan dalam novel ini boleh membuatkan kita menitiskan air mata. Selain itu, kehidupan islamik yang ditunjukkan oleh keluarga, sahabat dan tetangga Azzam membuatkan kita bermuhasabah diri tentang kehidupan kita alami sekarang yang banyak lari dari landasan yang betul.

Novel Ketika Cinta Bertasbih adalah hasil karya Habiburrahman El Shirazy dan telah diterbitkan di Malaysia oleh Al-Hidayah publication. KCB1 mempunyai 484 muka surat dan berharga RM21.90 manakala KCB2 mempunyai 626 muka surat berharga RM25.90 kalau tiada diskaun. Pada pandangan aku dan aku jamin, tak rugi jika kita membaca dan memiliki novel ni.

Pengajaran utama yang aku dapat lepas baca novel ni:
1. Hubungan kekeluargaan yang erat membuatkan setiap ahli keluarga sanggup mengorbankan apa yang dicita-citakan untuk kepentingan ahli keluarga yang lain.
2. Redha dengan setiap ketentuan Allah dan percaya Allah telah menyediakan keindahan selepas setiap ujian itu.
3. Jadilah manusia yang bukan sahaja berjaya di dunia malah turut berjaya di akhirat.
4. Berani berubah untuk terus maju serta tidak perlu malu dengan kelemahan dan kekurangan diri sendiri dan tidak perlu sombong atas setiap kesenangan. Dan banyak lagi.~N~

Tuesday, December 2, 2008

Novel

Ketika saya mengatakan bahawa jika saya sampai melakukan ciuman itu dengan wanita yang tidak halal bagi saya, maka saya telah menodai kesucian saya sendiri dan kesucian wanita itu. Dan itu bagi saya adalah satu musibah yang luar biasa besar. Saya telah kehilangan kesucian bibir saya. Tidak hanya itu, saya juga kehilangan kesucian jiwa saya. Jiwa saya telah dikotori oleh dosa yang entah bagaimana cara menghapuskannya. Jika bibir ini kotor oleh gincu, dapat dibersihkan dengan air atau lainnya. Tapi jika dikotori dengan bibir yang tidak halal, kotor yang tidak nampak bagaimana cara membersihkannya. Meskipun hanya beristighfar, meminta ampun kepada Allah tetap saja bibir ini pernah kotor, pernah ternoda, pernah melakukan dosa yang menjijikkan. Saya tidak ingin melakukan perkara itu, saya ingin menjaga kesucian diri saya. Seluruhnya. Saya ingin menghadiahkan kesucian ini kepada isteri saya kelak. Biar dialah yang menyentuhinya pertama kali. Biar dialah yang akan mewangikan jiwa dan raga ini dengan sentuhan-sentuhan yang mendatangkan pahala”. Petikan dari novel Ketika Cinta Bertasbih 1.

Ini petikan kedua yang aku ambil dari novel Ketika Cinta Bertasbih 1 selepas ‘matahari’. Entah tak tahu kenapa aku amat tertarik dengan banyak ayat-ayat yang terdapat dalam novel ni. Novel ni bagi aku sangat menarik kerana pada setiap cerita diselitkan juga dengan unsur-unsur yang mendidik jiwa. Bagi aku objektif penulis ingin menyelitkan unsur dakwah dalam penulisannya sangat berkesan.

Buat pengetahuan semua, aku sebenarnya sangat suka membaca. Tapi bukanlah membaca novel. Tak tahu kenapa aku tak gemar sungguh baca novel. Mungkin ‘bad expectation’ aku tehadap novel. Sebab biasanya novel ni menceritakan tentang cinta yang menggelikan, ayat-ayat berbunga yang tak henti-henti, asyik terlanjur, putus cinta, cinta kembali berputik dll yang aku terasa kembang otak bila baca.

Bermula dengan melihat filem ayat-ayat cinta dan atas saranan kawan-kawan untuk membaca novel Ketika Cinta Bertasbih membuatkan aku ingin membukakan hati untuk membaca novel. Buat pengetahuan semua, novel Ketika Cinta Bertasbih ni, adalah novel kedua yang aku pernah baca sepanjang hidup aku selepas Konserto Terakhir (ni pun baca lepas SPM).

Ribuan terima kasih kepada saudara Habiburrahman kerana telah menarik perhatian aku dan melembutkan hati aku untuk membaca novel. Aku sangat tertarik dengan penulisan saudara. Akan aku cari karya-karya yang lain selepas ni. Buat kawan-kawan yang galakkan & memaksa aku untuk membaca novel ini terima kasih banyak-banyak. Pesanan kepada kawan-kawan lain jika ada novel yang seangkatan & seakan-akan dengan novel karangan Habiburrahman oleh penulis lain, tolong buzz.~N~

p/s: aku belum nak komen pasal novel ni banyak sangat sebab aku baru baca Ketika Cinta Bertasbih (KCB) 1. Nak kena pergi cari KCB 2. Dalam KCB1 semua cerita belum ada ending.

Tuesday, November 25, 2008

THE END..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Salam..

Alhamdulillah..segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian Alam..tiada yang lebih gembira melainkan kegembiraan aku kerana semester 7 berakhir..bagai nak mencurah-curah air mata ni kerana kesyukuran aku terhadap mu ya Allah kerana dengan kudrat dan izin Mu dapat juga aku menghabiskan sem yang tersangat-sangatlah meletihkan ni..rasanye bebanan yang dipikul selama 5 bulan semuanya dah luruh dan terkubur..

Kenapa semester 7? semester lain tak letih ke?.. pada pandangan aku semester 7 adalah semester yang paling mencabar sepanjang aku menjadi pelajar..subjek sem ni tak adalah sangat-sangat susah seperti subjek-subjek sebelum ni, tapi sem ni memerlukan kesabaran yang tinggi,kekuatan fizikal dan mental dan pembahagian masa yang cemerlang..

Mari aku ceritakan apa yang berlaku sem ni..setiap hari Isnin aku perlu pergi kuliah dari pukul 1030 sampai pukul 6.. hari selasa dan rabu aku kene pergi hospital Sg Buloh dari pukul 7 pagi - 5 petang (Ya ampun..2 hari ni penat sangat-sangat)..hari Khamis kuliah dari pukul 830-1230 (After that always ada kelas ganti)..dan dari Khamis petang sampai hari Ahad biasanya aku akan buat lab untuk thesis aku..yang baru dihantar pada 21/11/2008.

Buat lab memang memerlukan kekuatan fizikal, mental dan strategi.. mana taknya, bulan puasa yang terpaksa menahan lapar dan haus(more priority)tu pun, terpaksa membuat lab yang banyak dan sangat memenatkan..Antara strategi aku buat lab adalah datang seawal subuh untuk 'book' test tube secukupnya untuk eksperimen aku sebab test tube sangat terhad (org lain datang lab bengang sebab test tube dah habis..haha). ada satu hari tu, tanpa strategi yang betul, aku telah buat lab dari pukul 730 pagi sampai pukul 1030 malam unstop..except pergi sembahyang Jumaat..sampai terketar-ketar tangan dan kaki aku sebab dah macam takde tenaga..

Tapi, itu semua pengalaman yang tak boleh dilupakan dan pengajaran yang paling bererti dalam hidup aku..pada kesempatan ni aku nak ucapkan banyak-banyak terima kasih yang tak terhingga kepada family aku especially mak & abah sebab paling memahami kesibukan aku (sorry ye sebab tak dapat balik selalu)..kawan-kawan yang bagi support..tanpa korang aku tak segagah ni..dan last but not least, supervisor aku Dr Mizaton Hazizul Hasan..yang tak pernah kenal penat layan karenah aku yang suka tanya ni (thanks also for the burger, mc D, Pizza and nasi gorang telur bungkus)..mudah-mudahan Allah berkati hidup Dr miza, dimurahkan rezeki dan diberikan umur yang panjang..tanpa Dr Miza tak adalah thesis aku..Amiin

lastly, Ahlan wasahlan Ya Semester 8. pejam celik-pejam celik sampai juga aku ke semester akhir. sedih pula nak meninggalkan alam student & kawan-kawan sebelum masuk alam remaja..hidup perlu diteruskan..belajar dan terus belajar Hazwan..habis degree bukan bermakna habis belajar..chaiyookk!!~N~

Saturday, November 22, 2008

Matahari





"Ternyata matahari terbit dari Timur dan tenggelam di Barat, dengan sangat teraturnya. Matahari tidak pernah terlambat terbit. Matahari juga tidak pernah bermain-main, berlari-lari ke sana ke mari di langit seperti anak-anak kecil bermain bola atau sorok-sorok. Ia beredar di jalan yang ditetapkan Tuhan untuknya. Dan selalu tenggelam di ufuk Barat tepat pada waktunya. Peraturan ini menunjukkan, Tuhan yang menciptakan alam semesta ini adalah satu, iaitu Allah 'Azza wa Jalla, Tuhan yang Maha Kuasa". Petikan dari novel Ketika Cinta Bertasbih.

salam..
cantik sungguh susunan ayat ni..sesungguhnya dengan melihat kejadian alam akan mendekatkan diri kita dengan Allah..mari sama2 kita renungkan kejadian alam dan kaitkan dengan kebesaran Illahi..

Tuesday, November 18, 2008

Habis juga..

Salam..

Alhamdulillah..akhirnya penyeksaaan selama 3 minggu sampai ke penghujung..biasalah apa lagi kalau bukan..exam. seperti biasa kalau exam tu confirm penat satu badan (penat otak + penat fizikal).. kenapa sangat penat? mestilah sebab tak cukup tidur,stress, mengadap buku @ lecture note dari pagi sampai malam, duduk statik dll..

seperti biasa setiap sem.. mesti paper first aku pada first day satu universiti punya exam dan paper last mesti hari terakhir universiti punya exam..jenuh dan sangat tension sebab letih menunggu nak habis satu per satu paper..tapi yang bagusnya, gap tu dapat baca banyak sikit..nasib baik duduk rumah sewa..kalau dulu tu duduk asrama..stress mesti berada ditahap klimaks sebab 'psycho' bila tengok orang dah start balik kampung..

Macam biasa setiap kali abis exam, mesti celebrate dengan reward diri dengan makan sedap..kali ni, aku dan housemate sebulat suara untuk masak..sebab dah lama dapur tak berasap..lagipun tahun ni tak buat 'open hause raya'..setelah berbincang, nasi lemak menjadi pilihan..lepas tu apa lagi buat nasi lemak ikut bantai..main campak-campak je bahan..nasib baik jadi..marvelous sungguh rasanya..kalah nasi lemak burung or kepak satu shah alam..huhu..kalo tak percaya..buat-buat percaya je lah..ni aku tunjuk gambar sikit.. jangan terliur pula..


sedap tak? (gambar: ihsan dari hanip)

tapi istilah merdeka tu hanyalah pada exam..satu lagi bebanan belum aku siapkan..cuba teka?.. mestilah thesis..ya Allah banyak lagi..nampaknya proses mitosis melebihi apoptosis akan terus berlaku di bawah bahagian mata aku ni..nak kene siapkan thesis dalam masa 3 hari + slide presentation.. akunye viva hari isnin depan..Mudah2an Allah bagi kekuatan aku present dengan jayanya..aminn
Dah banyak buang masa dah ni..nak pergi buat thesis..~N~

Friday, November 14, 2008

Haji Muda..

salam..



"Haji dan umrah sebaik-baiknya mampu merobek keegoaan, membina tsunami keinsafan dan menghampar perjalanan insan meniti renjisan kedamaian". Ridzwan Bakar


Alhamdulillah...segala puji bagi Allah sebab diberi kesempatan untuk membaca buku yang bertajuk 'haji muda'.hasil pengalaman menunaikan haji membolehkan saudara Ridzwan Bakar menulis buku ini untuk dikongsi bersama..buku travelog yang bercorak santai seperti ni mula menarik minat aku dan mungkin orang lain diluar sana..

Buku ini menyelitkan banyak pengajaran disebalik setiap pengalaman. dibahagikan kepada 4 topic besar dan diikuti dengan beberapa subtopic bagi setiap bab. bermula dengan pengalaman sebelum berangkat,berada di Madinah munawwarah, cabaran di Mekah serta haji dan cabaran pascahaji.

Haji muda ini menceritakan bagaimana penulis terpaksa berkorban meninggalkan anak-anak yang masih kecil untuk mencari redha Allah. Antara yang paling menarik perhatian aku tentang mengapa perlu bertaubat. perkataan yang paling membuatkan aku tersentak adalah 'Adakah amalan aku sejak baligh diterima Allah?' Astagfirullah..

Buku ini sesuai untuk orang macam aku sebab pengalaman penulis yang kurang pengalaman sewaktu pergi haji menarik minat kita agar mengutip ilmu semaksimum mungkin sebelum menunaikan haji. selain itu, ape yang penting sewaktu berada di tanah haram ialah berfikiran positif dan menjadikan Allah sahaja sebagai tempat bergantung.

Tips-tips yang diberikan sangat bermanfaat diselitkan bermula dari bagaimana hendak mendaftar haji, kenapa perlu pergi haji sewaktu muda dan tips bagaimana handak istiqamah ada dalam buku ni. Tips paling menarik adalah tips mencium hajarul aswad menggunakan formula RIDZ(iaitu relaks dan istiqamah dalam zero dan mungkin juga berdasarkan nama penulis).

Buku ni mempunyai 180 muka surat dengan harga berpatutan rm19.Aku sarankan kepada semua untuk baca buku ni lebih-lebih lagi orang muda. Haji rukun Islam kelima, Haji bukan untuk orang tua, haji untuk orang berkemampuan tak kira muda atau tua. aku sarankan diri aku dan orang lain supaya menanamkan keazaman untuk membuat haji dari sekarang.InsyaAllah~N~

Sunday, November 9, 2008

Satu Impian..



Salam

Bulan Syawwal sudah sebulan berlalu. Seperti tahun-tahun sebelumnya, habis raya maka bermulanya para tetamu Allah memulakan perjalanan untuk menunaikan haji. Tahun ni tanggal 30 Oktober berlepasnya kapal terbang KT01 untuk menghantar para jemaah haji terus ke Madinah.

Maka setiap kali dengar jiran-jiran nak menunaikan haji, hati ni rasa sebak dan seakan-akan sedih. Tapi punca berlakunya perasaan ni tidak diketahui. Mungkin terasa diri ini ingin turut serta menemani mereka. Mungkin juga teringatkan pengalaman menunaikan umrah pada 2006 yang mempunyai 1001 kenangan yang tidak boleh dilupakan.

Bagi sesiapa yang pernah menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah dan Madinah mungkin mereka dapat menggambarkan keadaan di sana. Madinah pada pandangan aku adalah bumi yang paling aman dan damai dengan kebanyakkan penduduknya mempunyai akhlak yang terpuji. Terngiang-ngiang sewaktu berada di makam Rasulullah s.aw. dan para sahabat, terasa diri ini berada disisinya dan timbulnya rasa perasaan rindu yang amat sangat. Mekah pula adalah tempat yang paling tenang lebih-lebih lagi, apabila terpandang Ka’bah mungkin disebabkan keberkatannya. Sepanjang hidup aku, hati ini tak pernah rasa tenang-setenang-tenangnya melainkan berada dalam Masjidil Haram. Mungkin hati ini terasa sangat dekat denganNya.

Teringat pengalaman sewaktu praktikal di kedai Farmasi Alpha Banting tahun lepas. Ramai pelanggan terdiri daripada bakal jemaah haji yang datang mencari vitamin & supplement sebagai penambah tenaga dan kekuatan sewaktu mereka berada di sana. Aku menjalankan tugas sebagai penulis label dan promote sikit-sikit. Sambil menulis, dalam hati terdetik, “ walaupun aku tak dapat pergi haji, tapi sekurang-kurangnya tulisan aku dah sampai sana dulu ”, mudah-mudahan aku dimurahkan rezeki untuk menyusul kemudian.

Mak aku pun tak habis-habis nasihatkan aku suruh buat haji sebelum kahwin. Sebab bila dah kawin tanggungjawab banyak. Aku pun dengan selamba jawab, “Mak, kalo diikutkan hati sekarang juga nak pergi, tapi tunggulah kerja nanti baru dapat kumpul duit ”. Aku pernah dengar ceramah, ustaz tu cakap, salah satu syarat wajib haji adalah berkemampuan. So, kalau kita mempunyai rezeki lebih, kita diwajibkan pergi haji bukannya membantu orang lain untuk tunaikan haji sebab yang mampu tu kita.

Kadang-kadang dalam hati ni selalu berangan, Suatu hari nanti bila jadi ahli farmasi, harap-harap adalah peluang dipanggil oleh tabung haji untuk kerja untuk jemaah haji dekat Mekah nanti. Dapat buat double pahala: tolong jemaah haji dan dapat buat haji . Mudah-mudahan angan-angan ni menjadi doa yang dimakbulkan Allah.Amiin. Petang tadi, jumpa satu buku baru tajuknya Haji Muda yang ditulis oleh saudara Ridzwan Bakar. Dengar tajuknya macam menarik dan mesti beli satu. Ni ada link blog dia ridzwan-bakar.blogspot.com.

Ya Allah murahkan rezeki aku dan umat Islam lain untuk sama-sama menunaikan Rukun Islam yang kelima ini. Mudah-mudahan Engkau terima amal ibadat jemaah haji tahun ini dan pulang dengan mendapat haji yang mabrur.Amiin..~N~

Saturday, November 8, 2008

Soket ilmu

“Laila! lama sungguh tak jumpa kau” ujar kak Nab semasa bersalam dengan Laila sambil berpelukan.

“Aah lah kak Nab, kalo tak ada raya macam ni entah jumpa tah tidak kita ni” balas Laila.

“Eh! Ni anak ko Naim ye?, yang sebaya dengan anak aku Sham tu ke?. dah besar panjang budak ni. Dulu kecik je”, tanya kak Nab sambil menghalakan jari telunjuknya ke arah Naim.

“Ha yelah. Dulu kecik je, sekarang lagi besar daripada emaknya. Si Sham tak ikut ke? ”soal Laila.

“Alah biaselah budak sekarang bukannya nak ikut kita pergi ziarah rumah orang ni” jawab laila. “ko buat ape sekarang ni Naim? ” soal Laila lagi.

“Owh..sekrang saya dah tahun akhir mak cik amik jurusan kimia kat Universiti Malaya”, jawab Naim dalam nada bangga.

“Ha tu lah..Naim ni kalau belajar memang bersungguh-sungguh. Setiap semester dapat anugerah dekan. Lecturer dia suma kenal dia. Ni dengar cerita lecturer dia nak recommend kan untuk sambung master kat US. Silap-silap terus sampai PhD”, tambah Laila sambil membangga-banggakan anaknya.

“Sham buat ape pulak cik?”, Tanya Naim tentang pesaingnya sewaktu sekolah dulu.

“Sham tu, baru habis sijil kat politeknik. Mane taknya, belajar kat sini, berhenti..hantar pula kat sana berhenti juga..tak taulah ape nak jadi kat budak tu”, sayup jawapan yang diberikan Kak Nab.

Bisik Naim dalam hatinya, “Ai bukan ke mase sekolah rendah dulu si Sham ni bukan main pandai. Asyik masuk kelas pertama je. Kalau macam tu, antara budak sekolah rendah dulu, aku ni antara orang paling berjayalah..tunggulah habis belajar nanti, aku lah yang bawak kereta paling mahal sekali”

Sifat takbur dan riya’ adalah penyakit hati dan merupakan antara sifat-sifat mazmumah yang ada dalam diri kita. Terasa diri sendiri paling pandai dan berbangga-bangga dengan kepandaian merupakan antara sifat buruk yang wujud apabila kita dikurniakan Allah dengan kebijaksanaan. Ingatlah kita bahawa tidak akan masuk syurga jika ada perasaan riya’ dalam diri kita walau sebesar zarah pun.

Menilai kepandaian seseorang melalui nilai gred atau ‘pointer’ menjadi perkara lumrah dalam hidup masyarakat kita. Ada juga yang menilai ilmu seseorang itu berdasarkan kehebatan universiti tempat mereka belajar. Adakah Allah akan tanya ‘pointer’ atau universiti mana tempat kita belajar di dalam kubur serta di akhirat kelak? Atau dengan ‘pointer’ yang tinggi dan universiti hebat dapat dijadikan tiket untuk kita masuk ke syurga di akhirat nanti. Ingatlah, apa yang Allah akan tanya nanti adalah sejauh manakah ilmu yang diberikan itu digunakan serta dimanfaatkan sepenuhnya untuk kegunaan semua.

Tujuan utama hidup kita di dunia adalah untuk mencari keberkatan dan keredhaan Allah. Sesungguhnya untuk mendapat ilmu yang berkat kita perlulah mengamalkan panduan yang telah digariskan Allah. Sebagai contoh, Rasulullah bersabda “sekali seseorang itu menghadiri majlis ilmu maka Allah akan buka baginya sepuluh pintu syurga untuknya”. Adakah dengan ponteng kuliah dan belajar di rumah semata-mata untuk mendapat ‘pointer’ yang tinggi akan mendapat keberkatan Allah?. Atau belajar sampai lewat malam sehingga terlajak sembahyang subuh itu boleh mendapat redhaNya?. Sama-sama kita renungkan.

Mari kita muhasabah diri kita semula, sejauh mana cara kita dalam menuntut ilmu itu betul mengikut syariat . Ilmu Allah itu luas. Maka carilah ia sebanyak-banyaknya. Firman Allah dalam surah Luqman ayat 27 yang bermaksud:

Dan sekiranya segala pohon yang ada di bumi menjadi pena dan segala lautan (menjadi tinta), dengan dibantu kepadanya tujuh lautan lagi sesudah itu, nescaya tidak akan habis kalimah-kalimah Allah ditulis.


Lagi banyak ilmu dicari sepatutnya lagi kerdil terasa diri ini bila berada disisiNya. Bukannya dengan ilmu yang banyak menjadikan diri kita ego, bongkak dan sombong.

Bila kita telah diberikan kebijaksanaan dan berada di atas janganlah sesekali memandang rendah orang di bawah. Siapa tahu orang yang berada dibawah itu lebih mulia disisi Allah tempatnya. Mungkin pernah terdetik dihati kita seperti “siapa dia nak tegur aku? SPM pun tak lepas pandai nak nasihat orang”. Setiap manusia yang dijadikan Allah mempunyai bakat dan keistimewaan masing-masing. Biarlah orang itu seorang tukang cuci, tukang kayu atau penarik beca sekalipun mereka perlulah kita hormati. Andai kata Allah jadikan semuanya doktor, siapa pula nak jadi jadi bomba, siapa pula nak tangkap penjenayah dan siapa pula yang nak betulkan kereta jika rosak.

Oleh itu, jika Allah kurniakan kepandaian itu kepada kita, panjatkanlah banyak-banyak kesyukuran kita kepadanNya. Jadikanlah kepandaian itu sebagai nikmat Allah untuk mendekatkan diri kita kepadaNya. Ilmu bukanlah senjata untuk kita bermegah-megah atau memandang rendah kebolehan orang lain. Tingkatkanlah ilmu kita setinggi-tingginya kerana orang yang berilmu itu dipandang mulia disisi Allah.

p/s: Jangan jadikan artikel ini sebagai alasan untuk tidak “score” dalam exam. Jadikan artikel ini sebagai ‘boost’ kita untuk berjaya + mendapat keberkatan Allah. InsyaAllah..Amiin.~N~

Sunday, November 2, 2008

Baitulmaqdis..

Salam..

Dah lama rasenye tak share video..ini ade video kumpulan xifu..tajuknya Baitul maqdis...lagu ni dicipta berdasarkan hadis Rasululah..before this, pernah dengar name group ni je, tapi tak pernah dengar lagunya....tiba-tiba terbaca dekat dalam blog sang pelangi...tak silap aku kumpulan ni memperjuangkan lagu berkaitan hadis..nanti aku cuba cari detail tentang group ni..

lagunye sangat sedap dan menusuk kalbu..ade diselitkan dengan video dan gambaran keadaan di palestin..tapi, formal videoclip tak pernah jumpa lagi..so, diharapkan agar kita sama-sama dapat menghayati dan doakan untuk mujahidin di Palestin tidak pernah kenal putus asa memperjuangkan agama Islam kita..

bawah ni aku ada sediakan lirik sekali..

AMRULLAH (BAITUL MAQDIS)

Sumber hadis : Musnad Imam Amad
Lagu : Xifu Naser (Nature Records Publishing)
Lirik : Xifu Naser (Nature Records Publishing)

لا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِي
عَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ
لِعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ
لا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ
إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ
وَهُمْ كَذَلِكَ
قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ
وَأَيْنَ هُمْ
قَالَ ‏ ‏بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ ‏ ‏وَأَكْنَافِ ‏ ‏بَيْتِ الْمَقْدِسِ


Maksud hadis:

Akan sentiasa ada wujud sekumpulan dari umatku yang terus menegakkan kebenaran dan tegas mendepani musuh. Tidak memudaratkan perjuangan mereka walau dipinggirkan dan dirintangi kesusahan kecuali ujian (Ilahi) sehinggalah dating ketentuan Allah. Mereka akan tetap sedemikian.

Sahabat bertanya “Di mana mereka itu?”
Baginda menjawab “Mereka berada di Baitul Maqdis dan di kawasan sekitarnya”


Tuesday, October 21, 2008

Kun Fayakun...

Salam...

Hujung minggu lepas aku pulun buat lab (dari khamis sampai ahad)..almaklumlah nak siapkan sblm exam..rasenye macam dah siap..sbnarnye ada lagi satu test tp supervisor aku cakap dia nak suruh research asisstant je buat..Alhamdulillah..aku dah memang surrender dari segi fizikal & mental bab-bab buat lab ni..ni skrang tgh mental recovery utk final exam..

Hari ahad tu aku pegi lab pagi2..mmg sblm ni aku suka gi pagi2 pun sebab kalo buat awal balik pun awal..so, ahad tu lab aku abis dalam kul 2 lebih..disebabkan kepenatan n nk reward my self sbb berjaya memulun buat lab dgn jayanya, aku pun tepon mak aku sbb nak ikut beraya n gi open house...aku mmg tau mak aku ade kat area shah alam or klang ni..

then, mak aku cakap dia kat umah abah jis (adik bapak aku)..terus je aku gi sana..dah lame tak berayalah katakan...abah jis aku ni ade 3 cucu..tp dia jaga sorang je..cucu sorang ni yang dia slalu bawak ke sana ke mari...kalo datang umah dia mesti ada budak ni..name dia Muhd Danish Akmal..baru je 3 tahun..same baya dgn anak buah aku..kiranye Danish ni peneman + penghibur nenek and atuknyelah kat umah..



mase aku datang tu..budak ni demam..adelah terbaring kat depan tv tu...budak ni memang ceria..aku pun kacau2 lah budak ni..tp hari tu dia mmg 'moody'...tp still boleh cakap2..lepas lepak beberapa minit...tiba2 badan Danish ni menggigil2 maybe sebab sejuk..atuknye selimutkanlah..nenek dia cakap 'ni ptg nanti kene gi klinik ni'..mmg itu patutnye dia buat dari awal..

setelah tu aku sekeluarga pun beredar..sbb ade open house lain..ahad malam tu aku balik umah Banting..semlam (Isnin), aku balik shah alam pagi2 lagi sebab ade kelas pagi tu kul 11.30..on the way nak sampai klang..tibe2 mak aku cakap Danish kat hospital Klang..owh..tak sempatlah nak singgah..sbb aku pun dah lambat..lg pun bukan waktu melawat..

then mak aku tepon lagi cakap si Danish ni masuk ICU..tengah koma..terkejut aku..mak aku cakap otak dia dah 'kembang'...itulah laymann yg digunakan doktor utk terangkan kat family..akupun tak tau ape penyakit dia sbnarnye in medical term even though aku becoming a healthcare...so, nak kan kepastian petang smalam aku tgklah si Danish ni kat hospital...mmg tgh koma, macam nazak pun ada..macam2 alat tergantung kat budak tu..nk tanya kenapa budak tu pun tak sampai hati sbb tgk family dia semua tgh sedih..kesiannye kat budak yang baru berusia 3 tahun yang sblum ni sgt2ceria..tiba2 koma..macam manelah kesedihan yang menimpa keluarga abah jis aku ni..

Innalillahi wa Innailaihirajiuun..sesungguhnye Allah lebih menyayangi Danish..hari ni kul 830..kakak aku tepon cakap Danish dah meninggal..Ya Allah mudah2an rohnya dicucuri rahmat..berilah ketabahan dan kekuatan untuk keluarga abah jis menempuh segala ketetapan Allah..Amiin

Kesimpulannye..
1. bile Allah kate "jadi, make jadilah"..siapa sangka hanye pada mulanye demam biasa..tibe2 boleh sampai koma..
2. gunakanlah peluang yg ade sebaik2nye..bile2 je Allah boleh tarik ni'mat
3. daptkanlah rawatan secepatnye esp. kpd budak2 although demam sikit2 je..~N~

Friday, October 17, 2008

Alhamdulillah + Stress..

Salam..

fiza: Aya..fiza rase eye bags fiza dah makin besar..
aya: ala fiza..aya rase budak kuliah kita takde sorang pun yang takde eye bags..

tegelak aku teringat dialog classmate aku waktu tgh bincang pasal presentation..tp yg penting aku nye eye bags memang tgh membiak2 skrang ni..

tp Alhamdulillah, habis jugak minggu ni setelah 3 hari berturut2 ade presentation..lepas abis je presentation aku pun balik umah terus utk 3 jam...sempat singgah pantai morib yg tak brape cantik tu...at least dapat ketenangan..pastu balik shah alam balik...sbb ade kelas keesokan harinye..balik umah je aku rase jalan terbaik utk hilangkan stress yg sgt membebani aku skrang ni..dapat tgk muka mak abah tenang rasenye..walaupun umah dekat tapi sangat jarang balik rasenye....

smalam dapat brite baik setelah taklimat pasal thesis..tarikh utk submit thesis dah ditangguhkan sampai 20th november..rase macam nak sujud syukur je kat dalam bilik tu..mane taknye..sepatutnye mggu depan kene hantar thesis..memang banyak lg tak buat..kalo betul minggu depan,aku mmg tak tido..mane taknye lab work yg nak masukkan dalam thesis tu pun tak siap..tgk org lain semua tgh fokus taip thesis..yg aku ni masih buat lab..sedih gile...

yang menyedihkan aku lagi..hydroxyl scvenging test yg aku buat sejak dari sblm raye..tak jadi2..so, my supervisor dgn selamba cakap..'kita delete jelah test tu..nnti saye bg test baru kat awak..'..berdegup2 laju jantung aku..mane taknye kurang 2 minggu lagi dah final exam..tak pernah study lg..ya Allah kuatkanlah semangat aku..kpd korang yg bace artikel ni doakanlah aku blh handle semua ni n blh jawab exam..aamin..~N~

jadual exam aku..

29/10-pharmacoinformatics

1/11-clinical pharmacy concept

4/11-clinical pharmacokinetics

12/11-pharmacoepidemiology

17/11- radiopharmacy

Thursday, October 9, 2008

Surat Seorang Ibu..

Salam...

Ni ada suatu permintaan daripada housemate aku..dia mintak upload video ni dalam blog ni..actually video ni adalah video raya..tp tah knape tah tak kluar kat tv pun..tak taulah kalo aku termissing..

Video ni cerita betapa rindunya seorang ibu kepada anak2nya..mengharap kepulangan anaknya..tetapi perangai anak yg mementingkan kerja lebih daripada kewajipannye terhadap ibunya..sedey gaklah..sometimes kita ade buat tapi kita tak sedar..

Video ni sangat sesuai kepada sesiapa yang ade perasaan tak puas hati kepada parents dia..buat2lah bertaubat..dan sempena bulan baik ni..bermaafan sesama kita..kalo takde diorang takdelah kita kat bumi ni..and kepada sesiapa yang tak suka balik kampung tu..sesungguhnya ketahuilah bahawa ibu bapa kita sangat mengharap kepulangan anak mereka..hargailah mereka selagi mereka masih ada..jangan bile mereka dah tak ada baru tersedar nak hargai jasa mereka (macam iklan TM pulak)..same2lah kita hayati..



kalo tak dapat bukak..tekan kat link ni...~N~

Wednesday, October 8, 2008

Selamat Hari Raya!!

Salam..


Get Hari Raya Graphics Here



rasenye belum terlambat lagi untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir & Batin..Kullu a'min wa antum bikhair (Moga setiap tahun korang dlm keadaan baik)..taqabbalallahu minna wa minkum (Moga Allah memakbulkan ibadat kitorang n korang)...

Sedih bile ramadhan pergi meninggalkan kita..tah tahun depan jumpa lg ke tak..mudah2an dipanjangkan umur..amiin..tahun ni agaknye tahun terakhir ramadhan bersama kawan2, housemate..sbb thn depan masing2 dah keje n pergi haluan masing2..sedey..

Puasa tahun ni berat badan aku turun byk gak..mayb sebab puasa + stress byk keje..tapi tup2 raye br beberape hari dah terasa berat badan macam kembali kepada normal..(takut nk timbang)..raye 1st dah kene serang diarrhoea rugi satu hari..kejap je dapat raye tahun ni sampai raye ke-5 je..tp Alhamdulillah sebab raye sblm2 ni langsung macam tak raye sebab exam..tp hujung bulan ni pun dah exam gak..mcm tak prepare langsung..thesis kene hantar lg 2 minggu..tu..pun br taip sikit je..

Kepada rakan2 jangan lupa puasa 6 dalam bulan syawal ni..kelebihannye same macam kita puasa 1 tahun..larat ke kalu kita nk puasa 1 thn..kat sini aku ada cilok artikel sempena hari raye dari the-authenthic.blogspot.com kalo tak silap lah..clik kat gambar kalo nak besarkan..




lg satu jangan lupa ziarahlah sebanyak2 rumah yg boleh..dapt eratkan sillaturrahim..tp makan tu kurang2 kanlah..~N~

Tuesday, September 23, 2008

Lailatul Qadr...

salam..

dah lame tak post kat blog..sebab busy sgt2..sampai rase nak bernafas pun lupa..almaklumlah research pun tak siap lg..thesis kene hantar lagi sebulan..satu patah perkataan pun tak taip lg..dicampur lg dgn problem assignment kat hospital..macam depress kejap..semuanye dugaan final year..

malam tadi sembahyang terawikh kat masjid Shah Alam..mmg bulan Ramadhan ni slalu terawikh kat situ..rase hati tenang je..lg pun jemaah ramai..syukur Alahamdulillah sebab dapat bermakmumkan dengan finalis Akademi Alquran 1 iaitu Ust Shukri Ali..Masyallah sedap nye bacaan..dgr bacaan dia mengingatkan aku kat sorang imam Masjidil Haram iaitu..Syeikh Abdul Rahman As-Sudais..memang sama n suara pun same..tiba2 terasa terpanggil2 untuk melawat rumah Allah yg mulia tu lg skali..ya Allah rindunya bila terpikir balik...mudah2an kita dimurahkan rezeki untuk melawat dan beribadat kat sana..aminn..ni ada video mcm mane Syeikh Abdul Rahman As-Sudais ni baca:



skrang dah sampai pun malam ke 10 terakhir bulan Ramadhan..terasa sedih pulak bila ramadhan berlalu nak meninggalkan kita..so, 10 hari terakhir ni merupakan kemuncak untuk bulan ramadhan..dimana terdapatnye malam lailatul qadr..iaitu malam yg lebih baik dr seribu bulan..seribu bulan??..lame tu kita ni hidup tah sampai tah tidak seribu bulan..

lailatul qadr ni hanya dikurniakan kepada umat nabi Muhammad sahaja..sebab umat nabi Muhammad ni umurnya pendek tak sama macam umat2 nabi terdahulu..kita patut bersyukur jadi umat nabi Muhammad sebab Beliau sahaja yg blh bg Syafaat kat akhirat kelak dan dikurniakan dengan malam lailatul qadr..kenapa? sebab kalo kita hidup beratus2 tahun macam umat terdahulu, confirm ke kita ni tak buat dosa n tak tersesat..so, dengan adanye malam lailatul qadr, kita hanye perlu pulun 10 malam terakhir ni dengan buat ibadat bersungguh2..ibadat 10 malam terakhir ramadhan=30000 hari beribadat..larat ke kita nak beribadat sampai 30000 hari..so, ape tunggu lagi?teruskan beribadat..jgn duk sibuk pikir raye..raye tu mmg akan raye..yg lailatul qadr ni tak tentu lg dapat..

Ya Allah..kau temukanlah kami dengan Lailatul Qadr serta tingkat dan beriklah kami Istiqamah dalam beribadat kepadaMU..aminn..~N~

Wednesday, September 10, 2008

Bukan ku Pinta...


Salam..

mggu ni aku attach kat HIV clinic hosp Sg Buloh..HIV clinic ni diuruskan oleh pharmacist..selama 2 hari lah blaja kat situ n jumpa patients yg ada HIV..mula2 seram gak nak fikir takut2 menjangkit..banyak gak lah patient yg datang n mostly adalah cina..diorg semua 'open'..tak kesah pun nak cerita pasal diri diorg..ape yg menarik perhatian aku pasal seorang akak ni..cerita ni bukan nk mengaibkan perempuan ni tapi just nak kita semua ambil pengajaran..

mula2 dia masuk bilik tu nampak memang normal..n muka yang baik..kalo jumpa kat tepi jalan tu confirm tak tau yg dia ni ada HIV..jgn salah anggap yg semua pesakit HIV ni kulit terkopek2 n busuk..mereka tak macam tu sebenarnya...pesakit HIV ni terasa hina n merendah diri bila berada dikhalayak ramai..dia terasa setiap kali orang pandang dia dan seakan2 org akan jijik terhadap mereka..

akak ni baru di dignose kene HIV 2 minggu lepas..padahal waktu tu dia dah mengandung 5 bln lebih..ape perasaan korang semua setelah sorak riang gembira apabila mengetahui yg kita mengandung..tau2 dah 5 bulan cakap kita kene HIV..lagi2 suami akak ni sangat mengharap yg diorang dapat menimang cahaya mata bersama..setelah mengetahui perkara ni..fikiran akak ni jadi tak menentu..di terasa macam nak gugurkan kandungan dia je..ini disbbkan kasihnya seorang ibu yg tidak mahu melihat anak yg dikandungnya mempunyai masa hadapan yg gelap, dipinggirkan masyarakat dan hidup dalam penyiksaan disebabkan virus yg dibawa oleh ibunya..

tapi membunuh itu merupakan satu kesalahan yg lg besar..setelah dinasihatkan doktor,akak ini tetap meneruskan untuk mengandung..tapi akak ni tak dapat tidur malam kerana tidak boleh menerima hakikat yg dihadapinya..dan memikirkan anak kecil yg bakal dilahirkannye tidak seperti anak kecil lain yg terpaksa hidup dalam penderitaan yg sepanjang hidupnya hanya bergantung kepada ubat untuk terus hidup..

apa yg membuatkan akak ni lebih sedih kerana dirinya yg masih muda dalam 20an dan baru kematian suami beberapa tahun lalu..tp jodoh ditangan tuhan..akak ni dijodohkan dengan seorg lelaki lain yg lebih penyayang..sebelum diijab kabulkan dengan suami kedua, akak ni n suaminya telah menjalani ujian HIV dan dua2nya di sahkan sihat..tetapi takdir dan ujian Allah tiada siapa yg tahu..

setelah diketahui bahawa arwah bekas suaminya adalah pesakit HIV..dan telah meninggal disebabkan penyakit tu..bagaimana perasaan anda apabila suami yg dikasihi meninggal dunia dan meninggalkan penyakit kepada isteri yg tidak bersalah..isteri yg taat dan tidak pernah mengetahui yg suami nye mempunyai penyakit tu..penyakit yg akan dihadapi oleh kakak ni untuk sepanjang hidupnya dan akan mempengaruhi keseluruhan hidupnya didunia..

tetapi cinta akak ni kepada suami ke-2 dan anaknye tiada batasnya...apabila kakak ni luka dia tidak akan memasak sehingga luka itu benar2 pulih then br dia masak kerana bimbangkan penyakit itu berjangkit kepada keluarganya..dia sanggup menawarkan kepada suaminye agar tinggalkan dia dan cari perempuan lain..nasib baik ada suami yg setia disisinya..suaminya sanggup berkorban menjaga akak ni sehingga keakhir hayatnya..

sewaktu mula2 datang, akak ni terpaksa makan ubat pada pukul 7 yg mana sepatutnya diambilnya pada pukul 9..ini merupakan kesalahan besar kerana ubat HIV mesti diambil tepat pada waktunya..setelah ditanya dia mengatakan yg dia malu untuk ambil ubat pada pukul 9 kerana org akan pandang dia kerana tidak berpuasa..kesian nye akak ni kerana dia terpaksa tidak puasa selama sebulan semata untuk makan ubat tepat pada waktunye kerana penyakit yg datang bukan atas kesalahannya..ape perasaan kita dimana bulan ramadhan yg merupakan bulan pesta ibadah dan kita tidak dapat berpuasa selama2nya..

ape yg aku dapat disimpulkan..janganlah kita anggap semua pesakit HIV ni hina dan jijik..sesetengah mereka dapat penyakit tu bukan atas kehendak mereka tetapi atas kesalahan orang lain dan mereka menjadi mangsa..sesungguhnya semua tu adalah ujian Allah kepada makhluknya..kita yg sihat ni patutnye memberi galakan n semangat agar mereka dapat meneruskan hidup didunia ni..

mari kita sama2 doakan agar akak ni dapat tabah dan sabar dalam menempuh hidupnya akan datang..aminn..~N~

Thursday, September 4, 2008

Dari Beirut ke Jerusalem


salam..

ni buku terbaru yg aku habis baca..buku kisah benar tulisan Dr Ang Swee Chai..satu buku yang amat menakjubkan n aku vote 5 bintang utk buku ni..mula2 macam tak berminat utk baca..setelah di trigger oleh classmate utk bacanye br lah aku baca..sbb akunye perception: buku yg berkaitaan org Palestin kenapa pulak orang cina yg tulis..mesti dia ada terpesong2 sikit crite pasal rakyat Palestin n Islam..

Dr Swee merupakan anak kelahiran Malaysia yg dibesarkan di Singapura dan menetap di Britain..beragama kristian dan beliau merupakan seorang pakar ortopedik yg pernah bertugas di beirut sewaktu peristiwa serangan di kem Sabra dan Shatila 1982..beliau sanggup mengumpul dana bg membantu org palestin dan menubuhkan persatuan yg membela nasib rakyat Palestin..beliau juga diancam bunuh oleh musuh kerana bersahabat dengan rakyat Palestin..

apa yg menariknya buku ni, ia di tulis berdasarkan persepsi org bukan Islam yg pada mulanya beranggapan bahawa org Islam sbg pengganas dan yakin ape yg Yahudi dan Kristian buat keatas umat Islam Palestin adalah betul dan tidak menyalahi undang2..setelah berada di Beirut bersama2 org Palestin, pandangan ini semuanya berubah dan menyedari bahawa org Palestin dizalimi, dibunuh serta di seksa seperti binatang..

apa yang menyedihkan sekali adalah peristiwa di Kem Sabra dan Shatila..dimana setelah pejuang pembebasan Palestin(PLO) yg merupakan ketua keluarga dan pejuang2 palestine ini dihantar pulang serta meninggalkan kem..askar Israel telah datang untuk menyerang penduduk2 kem yg majoritinya adalah kaum wanita dan kanak2 tanpa belas kasihan..sehingga pesakit yg berada dihospital juga dibunuh..mereka membunuh semua yg bergelar rakyat Palestin dan ada juga kaum wanita diseksa serta dirogol..padahal waktu itu rakyat palestin baru sahaja ingin memulakan hidup baru setelah tamatnya perang..

banyak cerita dalam buku ni membuatkan hati tersentuh dan sebak..aku sarankan kepada rakan2 yg merasakan diri mereka adalah saudara kepada umat Islam di Palestin tolong bacalah buku ni..banyak pengajaran yg dapat kita perolehi dan blh memotivasikan diri kita..dan setelah membaca buku ni marilah kita doakan agar Dr Swee diberikan hidayah oleh Allah atas keperihatinan beliau..

pengajaran yg diperolehi:
1. bantulah orang lain yg memerlukan bantuan tanpa mengira bangsa agama dan warna kulit..tanamkan perasaan simpati keatas musibah orang lain dan buangkan semua perasaan benci, geli, jijik dll..kerana semua manusia dalah makhluk ciptaan Allah..ini ditunjukkan oleh Dr Swee yg sanggup bersusah payah utk memperjuangkan hak rakyat Palestin

2. hormatilah tetamu..ini dapat dilihat dimana sikap org Palestin yg sgt menghormati tetamu dan gemar memberikan hadiah & cenderahati yg terbaik yg mereka ada kepada tetamu..

3. tiada perasaan putus asa dalam naluri rakyat Palestine..mereka dihalau dari tanah air mereka sendiri dan menjadi pelarian di negara org..pada masa yg sama hidup mereka tidak pernah aman dimana ahli keluarga mereka dibunuh dan rumah mereka dimusnahkan..tapi mereka tidak pernah putus asa dan tetap berjuang mempertahankan hak mereka walupun kesediahan menghimpit hidup..

4. redha dengan setiap ketentuan tuhan..walaupun diuji dengan kemusnahan dan kematian..penduduk Palestin akan tabah meneruskan hisup serta redha dengan setiap ketentuanNya..ini kerana jika mereka bersedih bermakna mereka telah mengaku kalah dan memberi kemenangan kepada musuh

5. sabar dalam menempuhi dugaan..kerana setiap org yg bersabar sentiasa menemui kejayaan..

ni ada link n gambar2 yg dirakamkan oleh Dr Swee: link

mari sama2 kita doakan agar rakyat Palestin dapathidup aman damai dan Allah akan mengampunkan dosa para syuhada' yg telah berjuang untuk Palestin..Aminn ~N~

Sunday, August 31, 2008

Welcome o ramadhan!!

Salam..sempena Ramadhan ni nk dedicate lagu2 ni kat rakan2 semua...semoga kita hayati liriknya..



Welcome Ramadan - by Zain Bhikha
Welcome o ramadaan
Your are honoured
O month of the qur'aan
It is ramadaan

O one who sleeps
Stand up and declare
The oneness of Allah
The oneness of Allah

O one who fasts
Stand up in prayer at night
And Allah will forgive
And Allah will forgive

Welcome o ramadaan
Your are honoured
O month of the qur'aan
It is ramadaan

O you believe
Give charity
For the pleasure of Allah
For the pleasure of Allah

O you who believe
Read the qur'aan
Every night of ramadaan
Every night of ramadaan

Welcome o ramadaan
Your are honoured
O month of the qur'aan
It is ramadaan

O you who believe
Look out for the night
Most blessed of all nights
Most blessed of all nights

O you who believe
Take hold of this night
And lament to Allah
And lament to Allah

Welcome o ramadaan
Your are honoured
O month of the qur'aan
It is ramadaan

O you who believe
At the end of Ramadaan
Don't weaken your iman
Don't weaken your iman

O you who believe
Give thanks to Allah
For the month of Ramadaan
For the month of Ramadaan

Welcome o ramadaan
Your are honoured
O month of the qur'aan
It is ramadaan

Welcome O Ramadhan - Zain Bhikha
-----------------------------------------------------------------
Harapan Ramadhan-Raihan & Man bai

Friday, August 29, 2008

8 Tips Sambut Ramadhan



Oleh: Ulis Tofa, Lc
--------------------------------------------------------------------------------



dakwatuna.com - Ramadhan yang penuh kelimpahan kebaikan dan keutamaan, akan dapat dirasakan dan diraih ketika ilmu tentang Ramadhan dipahami dengan baik.

Bayangkan, para generasi awal Islam sangat merindukan bertemu dengan bulan suci ini. Mereka berdo’a selama enam bulan sebelum kedatangannya agar mereka dipanjangkan umurnya sehingga bertemu dengan Ramadhan. Saat Ramadhan tiba, mereka sungguh-sungguh meraih kebaikan dan keuataman Ramadhan. Dan ketika mereka berpisah dengan Ramadhan, mereka berdo’a selama enam bulan setelahnya, agar kesungguhannya diterima Allah swt. Kerinduan itu ada pada diri mereka, karena mereka sadar dan paham betul keutamaan dan keistimewaan Ramadhan.

Bagaimana menyambut bulan Ramadhan? Berikut kami hadirkan “8 Tips Sambut Ramadhan” :


1. Berdoa agar Allah swt. memberikan umur panjang kepada kita sehingga kita berjumpa dengan bulan Ramadhan dalam keadaan sehat. Dengan keadaan sehat, kita bisa melaksanakan ibadah secara maksimal: Puasa, shalat, tilawah, dan dzikir. Dari Anas bin Malik r.a. berkata, bahwa Rasulullah saw. apabila masuk bulan Rajab selalu berdoa, ”Allahuma bariklana fii rajab wa sya’ban, wa balighna ramadan. Ya Allah, berkahilah kami pada bulan Rajab dan Sya’ban, dan sampaikan kami ke bulan Ramadan.” (HR. Ahmad dan Tabrani)

2. Pujilah Allah swt. karena Ramadhan telah diberikan kembali kepada kita. Imam An Nawawi dalam kitab Adzkar-nya berkata: ”Dianjurkan bagi setiap orang yang mendapatkan kebaikan dan diangkat dari dirinya keburukan untuk bersujud kepada Allah sebagai tanda syukur; dan memuji Allah dengan pujian yang sesuai dengan keagungannya.” Dan di antara nikmat terbesar yang diberikan Allah swt. kepada seorang hamba adalah ketika dia diberikan kemampuan untuk melakukan ibadah dan ketaatan.

3. Bergembira dengan datangannya bulan Ramadhan. Rasulullah saw. selalu memberikan kabar gembira kepada para sahabatnya setiap kali datang bulan Ramadhan: “Telah datang kepada kalian bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkah. Allah telah mewajibkan kepada kalian untuk berpuasa. Pada bulan itu Allah membuka pintu-pintu surga dan menutup pintu-pintu neraka.” (HR. Ahmad).

4. Rencanakan agenda kegiatan harian untuk mendapatkan manfaat sebesar mungkin dari bulan Ramadhan. Ramadhan sangat singkat, karena itu, isi setiap detiknya dengan amalan yang berharga, yang bisa membersihkan diri, dan mendekatkan diri kepada Allah swt.

5. Kuatkan azam, bulatkan tekad untuk mengisi waktu-waktu Ramadhan dengan ketaatan. Barangsiapa jujur kepada Allah swt., maka Allah swt. akan membantunya dalam melaksanakan agenda-agendanya dan memudahnya melaksanakan aktifitas-aktifitas kebaikan. “Tetapi jikalau mereka benar terhadap Allah, niscaya yang demikian itu lebih baik bagi mereka.” Muhamad:21.

6. Pahami fiqh Ramadhan. Setiap mukmin wajib hukumnya beribadah dengan dilandasi ilmu. Kita wajib mengetahui ilmu dan hukum berpuasa sebelum Ramadhan datang agar amaliyah Ramadhan kita benar dan diterima oleh Allah swt. “Tanyakanlah kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahu.” Al-Anbiyaa’ ayat 7.

7. Kondisikan qalbu dan ruhiyah kita dengan bacaan yang mendukung proses tadzkiyatun-nafs –pemberishan jiwa-. Hadiri majelis ilmu yang membahas tentang keutamaan, hukum, dan hikmah puasa. Sehingga secara mental, dan jiwa kita siap untuk melaksanakan ketaatan kepada Allah swt. di bulan Ramadhan.

8. Tinggalkan dosa dan maksiat. Isi Ramadhan dengan membuka lembaran baru yang bersih. Lembaran baru kepada Allah, dengan taubat yang sebenarnya taubatan nashuha. “Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman, supaya kamu beruntung.” An-Nur:31. Lembaran baru kepada Muhammad saw., dengan menjalankan sunnah-sunnahnya dan melanjutkan risalah dakwahnya. Kepada orang tua, istri-anak, dan karib kerabat, dengan mempererat hubungan silaturrahim. Kepada masyarakat, dengan menjadi orang yang paling bermanfaat bagi mereka. Sebab, “Manusia yang paling baik adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain.”

Semoga Allah swt. memanjangkan umur kita sehingga berjumpa dengan Ramadhan. Dan selamat meraih kebaikan-kebaikannya. Amin ya Rabbana. Allahu a’lam

Monday, August 25, 2008

Kini Kembali!!

salam..

dah abis pun cuti..seedey..sbb cuti yg tak brape nak cuti..howework cuma beberapa je aku buat..mostly tak sempat siap..cuma 4 malam kat umah dan selebihnya kat shah alam buat lab..balik umah buang masa tengok sukan olympic..sempat gak shoot gamba anak buah aku yg senantiasa membesar ni..




Alhamdulillah..my research jadi juga setelah cubaan ke-8 walaupun tak siap lg..sekurang-kurangnye melegakan sikit..

hari ni (isnin)sepatutnye kene gi pusat nuklear negara (MINT)sempena subjek radiopharmacy..tp tah ape tah masalahnye batal lah pulak rombongan tu...wah dah seronok dah..bajet nak buat lab..tup2 pagi2 lg org cakap dekan nk buat test petang tu bg sape yg tak jd gi MINT..terus mencicit menyegarkan mata untuk study..bayangkanlah dalam beberapa jam untuk study subject yg tak pernah di study sepanjang sem ni...first time in my degree course, test dibgtau pada hari yg sama..nasib baik test true/false je buat kat komputer plak tu..takdelah kene baca detail sgt..

selasa n rabu miggu ni tak yah gi hospital sebab memang takde dalam jadual..lega ingatkan nak buat lab jugak..tp malangnye hari tu nk buat kelas ganti..terpaksalah membatalkan niat..
hari jumaat yg sepatutnye hari membuat lab..pun ade kelas ganti lecturer luar nak ajar SPSS..bukan hari jumaat je, hari sabtu tu ada pulak sambungannye..nampaknye hari ahad lah the only day yg aku berkesempatan membuat lab and hari terakhir yg tak puasa..terpaksalah bertungkus lumus hari tu..sedey..

kepada rakan2..selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak..pada kesempatan ni jugak aku nak mintak ampun dan maaf segala kesilapan zahir n batin serta halalkan makan minum..mudah2an bulan Ramadhan kali ini merupakan bulan Ramadhan yg terbaik dari segi amal ibadat dari pada bulan Ramadhan sebelum ni..mari kita memperbanyakkan solat, tadarus Alquran, bersedekah,berzikir dan membuat perkara yg baik2..mudah2an Allah memakbulkan semua hajat kita.. Aminn..~N~

Thursday, August 21, 2008

Hikmah terapi Sedekah..


salam..
"Katakanlah kepada hamba2 Ku yang beriman, 'hendaklah mereka mendirikan solat, menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka secara sembunyi ataupun terang-terangan sebelum datang hari (kiamat) yang pada hari itu tiada jual beli dan persahabatan". (surah Ibrahim:31)

Sedekah..ramai antara kita kadang2 terlupa untuk sedekah..and sometimes ter'tak ikhlas' pulak dalam sedekah..kadang terdetik kat hati kita..'nak bagi ni nnti aku kene beli yang baru, dahlah susah nak cari,mahal pulak tu,duit bukannye banyak,lagi2 student macam aku ni'..pernah tak terdetik macam tu? aku pun slalu gak..tu agaknye memang naluri manusia yg imannye macam biji sawi mcm aku...mari kita contohi sifat dermawan nabi yg tidak pernah berkata 'tidak' apabila ada orang meminta sesuatu darinya..

Nabi pernah didatangi seorang perempuan dan memberikan sejenis selimut yang disulam..pada waktu tu Rasulullah mmg amat memerlukan selimut itu lalu memakainya..tiba2 datang seorang sahabat yg memuji selimut itu lalu memintanya kepada Rasulullah..Rasulullah dengan segera membuka dan memberikan kepada sahabat tadi..sahabat2 lain memarahi sahabat itu kerana memintanye sedangkan dia tahu bahawa Rasulullah tidak akan menolak permintaan sesiapa pun..lalu sahabat itu berkata..'Demi Allah, tidak ada yang mendorongku untuk memintanya selain berharap keberkatan selimut yg dipakai oleh Raulullah dan semoga selimut ini dijadikan kain kafan ku kelak"..

Balasan dan Kesan sedekah
1. Sedekah menyucikan dan membersihkan diri
2. Sedekah adalah pelaksanaaan perintah Allah dan Rasulnya
3. Pada hari qiamat orang mukmin dilindungi oleh sedekahnya
4. Sedekah menghindari keburukan dan mencegah su'ul khatimah
5. Sedekah bukti kebenaran iman
6. Sedekah adalah penyebab seseorang dibebaskan dari Tawanan
7. Allah s.w.t akan mengganti harta sedekah
8. Pahala sedekah tidak terputus
9. Sedekah menghapuskan kesalahan

just nak cerita sikit no. 3 tu..
"pada hari qiamat manusia berpeluh sehingga peluhnya mencapai ke bumi 70 hasta dan menggenangi mereka sampai ke hidung mereka" (HR.Bukhari)
beginilah yang digambarkan Rasulullah betapa matahari berada diatas kepala manusia hingga bercucuran peluh.Dalam keadaan itu manusia amat memerlukan perlindungan. maka sedekah pun datang untuk menaungi pelakunya..

Abu A-Khair salah seorang perawi hadith, akan menyalahkan dirinya dalam sehari dia tidak bersedekah walaupun dengan kuih atau bawang.

buku ni aku beli waktu pesta buku selangor hujung bln Julai lepas...nipis je dalam 67 muka surat je..ni lah satu2 buku yang aku dapat habiskan dalam 1 hari..pecah rekod..bahasa ringkas dan mudah faham serta tulisan nye jelas..keluaran Al-Hidayah..rm4.50..murah n nipis je..mudah2an sedara semua diberi kesempatan membaca buku ni dan mengambil ikhtibar serta mengamalkannya..aminn.~N~

Thursday, August 14, 2008

Cuti!!??

salam..bermulalah cuti mid sem selama seminggu...setelah lama mengharungi setengah sem yg memenatkan akhirnya ada gak cuti..cuti ke aku? soalan yg paling best...

macam tak cuti je..terpaksalah gadaikan cuti ni untuk menyiapkan final year project..tp kene bahagi2 mase gak..sebab balik tetap kene balik..dah 2 minggu tak balik jumpa family n my anak2 buah..sebelum ni every week blk..huhu..tulah kelebihan orang yg umah dekat dgn U..sibuk macam mane pun boleh gak curi2 balik umah..kalo tak siapkan project cuit ni terpaksalah mengadap lab sepanjang bulan puasa..exhausted gile..dah pernah try dah...cuti ni assignment kene siapakan jugak..

smlam n kelmarin dah buat xanthine oxidase inhibitory assay..hasilnye menemui kegagalan...sedey..berjam2 aku menghabiskan masa tp kegagalan yg ditemui..belajar dari kegagalan..jangan putus asa hazwan n kawan2..teruskan perjuangan..

tp macam mane busy sekali pun kene luangkan masa dgn family..pada aku family always no 1..baik luangkan masa dgn family kita sementara diorg masih ada..kalo dah takde nnti..ape pun tak dapt..dengar lagu kat bawah n hayati lirik dia...betapa sedihnya bila parents dah takde kat dunia lg..marilah sama2 kita jadi anak yg soleh n solehah..aminn

My Mum is Amazing
By : Zain Bhikha
By: (Naadira Alli, Zain Bhikha & Linda Gcwensa)

She wakes up early in the morning with a smile
And she holds my head up high
Don’t you ever let anybody put you down
Cos you are my little angel

Then she makes something warm for me to drink
Cos it’s cold out there, she thinks
Then she walks me to school, Yes I aint no fool
I just think my Mom is amazing

BRIDGE/CHORUS
She makes me feel
Like I can do anything
and when she’s with me
there’s no where else, I’d rather be…

After School, she’s waiting by the gate
I’m so happy that I just can’t wait
To get home to tell her how my day went
And eat the yummy food, only my Mom makes

Then I wind her up cos I don’t wanna bath
And we run around the house with a laugh
No matter what I say, she gets her way
I think my Mom is amazing

BRIDGE/CHORUS

In the evening, she tucks me into bed
And I wrap my arms around her head
Then she tells me a tale of a girl far away
Who one day became a princess

I‘m so happy, I don’t want her to leave
So she lies in bed with me
As I close my eyes, how lucky am I
To have a Mom that’s so amazing

BRIDGE/CHORUS

Then I wake up in the morning, she’s not there
And I realize she never was
And I’m still here in this lonely orphanage
With so many just like me

And as my dreams begin to fade
I try hard to look forward to my day
But there’s a pain in my heart that’s a craving
How I wish I had a Mom that’s amazing
Would be amazing





My Mum is Amazing - Zain Bhikha

Sunday, August 10, 2008

Kerja oh banyak kerja!!!

salam
seperti biasa untuk final year students terpaksa melupakan istilah penat dalam hidup..tapi penat memang x dapat dielakkan..aku pun antara mangsanya..

akunye final year project yg dalam jadual cuma dapat dibuat pd hari jumaat je..lebih kurang 3 minggu lagi dah nak puasa..my supervisor, Dr miza ckp kalau bleh, siapkan u nye project b4 puasa..dengar bunyi awal2 dulu macam sempat tp bile dah buat mmg tak sempat..beberapa minggu lepas datang lab utk blaja mcm mane nk guna instrument n interprete result...aku terpaksa buat 4 test untuk 3 extract pokok..dah blaja 1 test selama 3 minggu pastu dr miza cakap hold dulu test tu sbb validation utk test tu macam caca merba je..kalo validation tak jadi lg u just cut off je test tu..wah lega rasenye tp tensionnye 3 minggu buang mase je..jumaat lepas aku buat xanthine oxidase inhibitory assay untuk control buat pertama kalinye...prepare chemical dah 1/2 hari n buat testnye lg 1/2 hari...hasilnye satu hari yg menghampakan..tension aku..ni blm test dengan extract lg..lg 2 test..haram tak buat ape2 lg..dua2 test tu langsung tak pernah buat kat lab..kiranye aku ni pioneer lah..tah mcm mane lah nk buat..huhu..

kat hospital lain pulak cerita..akunye project site kat in patient department..Alhamdulillah dapat tajuk senang pasal classification of antihypertensive drug n just buat slide je..tapi br buat sikit je..mggu lepas pergi drug information service department..agak boring lah sebab asyik kene angkat telefon n jawab soalan..susah..kalo aku keje kat bhgian tu mau kelam kabut jadinye..tp malangnye preceptor kat dprtmnt tu bg gak keje..tension aku..hopefully department lain tu jgn lah kasi assignment lg..letih den..

lecture pun tak nak mengalah gak..assignment melambak..nasib baik banyak buat dalam group..takdelah byk keje sangat...lebih kurang 5 assignment lglah tak buat..sabar2..sem ni punya lecture sgt membosankan..especially pharmacy management..tak paham langsung..slow2..Alhamdulillah..Allah bg rezeki kat aku utk beli laptop baru...dr sem lepas tu menabung..senang sikit aku..nak buat keje..huhu

smalam (sabtu)..kene gi modul gak..nasib baik abis kul 3..bosan sungguh..kenapelah diwajibkan..kalo tak datang kene repeat lak..tak sanggup rasenye..hari tu gak membe skolah aku kawin..sbnrnye kepala otak sibuk pikir nk jumpa kwn2 skolah dulu..tu yg mcm tak berminat nk gi modul tu...majlis perkahwinan kat masjid Shah Alam..aku gi dalam kul 4..nasib baik membe2 tak balik lg..best sangat..sbb lame tak jumpa dengan budak2 ni..dah dua org budak skolah aku kawin..aku tak pernah pun pikir pasal kawin lg..terasa macam budak lagi..huhu ~N~

Ya Allah permudahkanlah kerja kami dan tingkatkanlah kesabaran kami..Amiin

Munajat - Sami Yusuf

Saturday, August 9, 2008

4 Perkara Sebelum Tidur



Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : " Ya Aisyah jangan engkau
tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :

1.Sebelum khatam Al Qur'an.
2.Sebelum membuat para Nabi memberimu syafaat di hari akhir.
3.Sebelum para muslim meredhai kamu.
4.Sebelum kau laksanakan haji dan umrah...

" Bertanya Aisyah :
" Ya Rasulullah .............Bagaimana aku dapat melaksanakan 4
perkara seketika.?"

Rasul tersenyum dan bersabda :
"Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau
mengkhatamkan Al Qur'an."

"Membacalah Sholawat untuk Ku dan para nabi sebelum aku, maka kami
semua akan memberi syafaat dihari kiamat "

"Beristighfarlah untuk para muslimin maka meraka akan meridhloi
kamu."

"Dan perbanyaklah bertasbih,bertahmid,bertahlil,bertakbir maka
seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah."

Tuesday, August 5, 2008

Kecik2 dah pandai Taranum!!

salam..
dengarkanlah anak2 kecil ni..kecik2 dah pandai baca quran bertaranum tu..kita yg dah besar ni tak pandai lagi nak bertaranum..tak pandai bertaranum kira ok lagi..tp janganlah sampai tak pandai langsung mengaji..kalo tak tau tu cepat2lah cari guru utk blajar mengaji..

kalo yg ada anak tu, kecik lg kene ajar anak tu blaja quran..jgn sibuk nk antar nak gi kelas muziklah..kelas melukis lah or kelas ballet..nk cari ilmu tu takpe tapi ilmu quran yg wajib tu utamakan dulu..dah pandai baca quran jangan lupa pulak amalkan quran tu..ada ust cakap..org yg tau baca quran tp tak slalu amalkannya biasanye bile suruh dia baca mesti sangkut2..kalo baca dah pass meh skali skala bukak tafsir pulak..tgk maksudnye..

so, jdkan anak kecil ni pengajaran utk kita sama2 tingkatkan ilmu kita..hayatilah..








Thursday, July 31, 2008

Quran Berjalan..


Salam
Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk(menjadi) rahmat sekalian alam..(Al-Anbiya':107)

Alhamdulillah dapat gak aku abiskan buku Quran berjalan ni dalam masa 2 bulan cuti sem + beberapa minggu selepas cuti..bila baca tajuk dia macam pelik je..so tergerak hati nak tgk isi kandungannya..bile tengok pengarangnye terus terpikat sebab buku ni dikarang oleh Dr Aidh Abdullah AlQarni..one of my favourite authors..actually buku ni di translatekan dr bahasa arab yg bertajuk Rahmatan lil 'alamin yg bermaksud rahmat bg sekalian alam..aku beli buku ni waktu pesta buku antarabangsa kat PWTC dulu..aku beli softcover mase tu rm 35 je n dalam 590 muka surat..

"tak kenal maka tak cinta"...itu istilah yg biasa kita dengar org ckap..so, slalu kita cakap kita cintakan nabi Muhammad s.a.w..betul ke kita cintakan nabi kita sedangkan kita tak kenal dia...ni lah perkara yg berlaku pada zaman sekarang..kita sibuk baca biodata Bill Gates, Dr Mahathir, Siti Nor Haliza dll tp pernah kah kita tau biodata n perjalanan hidup nabi kita yg slalu kita bangga2kan...so, saya seru kpd diri sdr n kwn2 marilah kita membaca or try cari ilmu pasal sirah n peribadi nabi Muhammad..

buku ni berkisahkan tentang sirah nabi Muhammad dari beliau dilahirkan hingga saat nyawanya dikembalikan kpd Allah swt...lepas baca buku ni terasa jahilnye diri tentang sirah Rasulullah yg sepatutnya dicontohi serta mengamalkan dalam kehidupan harian..kita dapat lihat betapa mulianya akhlak nabi serta bagaimana cabran yg dilauli dalam menyampaikan dakwah agar umat amnusia tidak sesat didunia dan akhirat..

dalam buku ni ada cerata pasal saat kelahiran, penghijrahan rasulullah,perang uhud, perang khandak dan perang hunain serta beberapa peristiwa lain sepanjang hidup nabi..tidak ketinggalan tentang bulan kesediahan yg dilalui oleh Nabi serta saat kematianNye yg amat menyedihkan...tak lupa ada penerangan tentang mukjizat2 nabi dan bagaimana hidupnya bersama sahabat2..

ape yg menarik tentang buku karangan Dr Aidh ni, dia menceritakan sirah nabi dan diselitkan dengan ayat Quran dan hadith serta puisi2 yg indah sepanjang buku ni..selain tu, terdapat juga kesimpulan yg dibuat oleh pengarang dalam setiap bab yg diulas utk diamalkan dalam kehidupan seharian...

So, dinasihatkan bacelah buku ni atau buku2 sirah nabi Muhammad yg lain utk menambahkan rasa cinta kita kepada nabi kita Muhammmad saw n mengamalkan sunnahnya..mudah2an Allah berikan kita kekutan untuk melaksanakannya..aminn

Sunday, July 27, 2008

Kuatkan Semangat!!

salam
minggu lepas adalah minggu yg memenatkan..almaklumlah..dah final year..mggu lepas paling terasa sebab minggu pertama yg kene gi hospital..mggu2 sblm ni pergi gak tp 1 mggu sekali je gi..minggu pertama gi hospital selayang n miggu kedua gi hospital klang..tp dua2 hospital ni just gi utk briefing je..so takdelah penat sangat.

so, sepanjang sem ni aku ditempatkan untuk belajar di hospital sungai buloh..kenelah gi 2 hari dalam 1 minggu..hari selasa n rabu..tp malangnye kat hosp sg buloh cuma 2 org je lelaki..tu pun dua2 name stat dr nor..bangun subuh2 sebab kul 7 bas dah sampai..everything kene rushing..almaklumlah ketua bas hosp sg buloh..hosp sg buloh br 2 tahun buka..agak cantik macam hospital swasta..hosp tu more specialized in infection disease..kat situ pun ada klinik HIV yg diuruskan oleh pharmacist..1st week aku ditempatkan kat in patient department..kat situ jumpa mdm ooi..hari selasa banyak briefing..ptg kene datang talk pasal knape ICU ditutup..ICU ditutup sebab 7 org patient kat ICU tu infected by acenobacter yg menyebabkan 4 org mati..tp blajar dr kesilapan lah..hari rabu dia buat 'mock interview'..dia bg prescription n then try to bed site dispense depan pharmacist tu..dia pun tanye pasal cr nak guna inhaler n novopen..menggagau aku menjawab..tp satu pengalaman yg bagus..balik, sampai s.alam kul 5.00 n terus gi lab ambik result research..mggu depan aku gi store department huhu..

hari isnin n khamis setiap mggu ada kuliah..hari isnin paling exhausted..stat kelas kul 1030 tp sampai kul 6..balik macam nk pengsan..hari khamis klas stat kul 830 sampai kul 1230..pastu sambung ptg kul 4-5..tp skrang ni klas petang tu tak pernah ada lg..nasib baik..

hari jumaat..the whole day kene duduk kat lab..buat research..aku kene buat pasal anti oxidant guna extract pokok..research ni tak pernah blaja pun sblm ni..ni pengalaman pertama buat lab..tiga mggu lepas aku just blaja cam mane nak interprete result, buat calculation(macam SPM dulu) n prepare chemicals..

lebih menyakitkan hati,sem ni banyak lak talk n kelas hari sabtu..wawawa..terpaksalah melepaskan jawatan sebagai bendahari PBSM(persatuan balik setiap miggu) fakulti farmasi..sedih nye..mak abah mintak ampun sbb tak dapat balik slalu sem ni..

tp..sebagai seorang pelajar kita semua tak boleh mengeluh..kuatkan semangat wahai rakan2..bersabarlah..kene ingat bukan senang nak senang..lagi pun Allah dah janjikan setiap orang yg bersabar akan bertemu kejayaan..jangan sesekali putus asa..

Ya Allah..bglah kekuatan diriku dan rakan2 untk menempuh sem ni..dan dikuatkan semangat serta bersabar dengan setiap cubaan..bglah kami kejayaan dalam setiap ape yg kami buat..berkatilah ape yg kami lakukan..amiin..

Tuesday, July 22, 2008

Forgive me!!

Salam..
"aku selalu merungut mengapa aku tidak dapat kasut baru yang cantik seperti orang lain... sehinggalah satu ketika aku berhenti merungut apabila aku bertemu dengan seorang lelaki yg tidak berkaki.."

jadilah kita hamba yg bersyukur..sesungguhnya Allah akan menambahkan nikmat bg orang yg bersyukur...dengar dan hayati lagu ni..bile tengok video ni dia menyedarkan kita bahawa sesungguhnya setiap ape ketetapan dan kehendak Allah kita kena redha dan bersyukur..janganlah kita merungut jika kita tak dapat sesuatu atau kita dapat benda yg buruk..kerana masih ade org yg lagi bernasib malang dari kita..Sesungguhnya nabi Muhammad pun tetap beribadat dengan bersungguh2 sampai bengkak2 kaki sedangkan beliau telah dijamin oleh Allah untuk masuk syurga..ini keran sifatnya yg hanya ingin menjadi hamba yg bersyukur...

marilah same2 kita muhasabah diri dan bersyukur serta anggap setiap kekurangan dalam diri kita merupakan kelebihan yg Allah berikan kepada kita yg tidak ada pada org lain..



Today, upon a bus,
I saw a girl with golden hair.
And wished I was as fair.
When suddenly she rose to leave,
I saw her hobble down the aisle.
She had one leg and wore a crutch.
But as she passed, she smiled.
Oh God, forgive me when I whine.
I have two legs the world is mine.

With feet to take me where I `d go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.
Oh God, forgive me when I whine.
I have blessed indeed, the world is mine.

I stopped to buy some candy.
The lad who sold it had such charm.
I talked with him, he seemed so glad.
If I were late, it `d do no harm.
And as I left, he said to me,
"I thank you, you've been so kind.
You see," he said, "I `m blind"
Oh God, forgive me when I whine.
I have two eyes the world is mine.

With feet to take me where I `d go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.
Oh God, forgive me when I whine.
I have blessed indeed, the world is mine.


I saw a child with eyes of blue.
He stood and watched the others play.
He did not know what to do.
I stopped a moment and then I said,
"Why don't you join the others, dear?"
He looked ahead without a word.
And then I knew. He couldn't hear.
Oh God, forgive me when I whine.
I have two ears the world is mine.

With feet to take me where I `d go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.
Oh God, forgive me when I whine.
I have blessed indeed, the world is mine

Monday, July 21, 2008

Mutiara Ibnu Qayyum


This path may be difficult, but the final destination is certain

Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.

Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan Allah swt

Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt

Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya

Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak akan padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya serta qadha dan qadarNya serta kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya

Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.

Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah
keikhlasan sebenar kepadaNya. . . . . . Andai
dunia dan isinya diberikan kepada manusia
masih tidak lagi dapat membendung hajat hati
si hamba itu

Saturday, July 19, 2008

Dajjal...



http://www.tv9.com.my/Shows/Episodes.aspx?MasterID=66&ShowID=370&MenuID=2&TemplateID=2&SubMenuID=1&VideoID=5844&EpID=11453#anchorVid
kalo tak kluar video ni..just tekan Link ni.

salam...
TOLONG TENGOK!! video ni aku amik dr website tv9..crite halaqah episod 21..sape yg nk tgk full episode..gi lah tgk kat website dia..kat episod ni aku just nk tekankan kat ending dia je..tp the whole episode sgt best..

Sangat terkejut bile dgr ending ust Daniel pasal dajjal tu..lepas dah tgk tu, kita kena tingkatkan amal ibadat n byk2 bertaubat...so, mari kita tingkatkan amal ibadat sebagai persiapan kita nanti..sbb org yg tk berpegang teguh dgn Islam, akan senang2 je jadi pengikut dajjal..so, kalo dah ikut dajjal jadilah kita kafir..nauzubillah

p/s: banyakkan berzikir dan hafal n amalkan 10 ayat terawal or 10 ayat terakhir surah kahfi utk elak fitnah dajjal..moga Allah bg kekuatan utk kita amalkannye..amiin

Thursday, July 17, 2008

Buat Sampai jadi..



salam..
buku ni aku dah habis baca bln lepas..saje je nak share..ni buku dr Tuah yg ke-4 yg aku dah baca..aku suka penulisan dr Tuah..sangat santai n cara dia tulis seolah2 kita sedang borak dengan dia..

kebanyakkan yg di ceritakan dalam buku ni adalah tentang motivasi especially kepada orang melayu yg beragama Islam...dr Tuah menceritakan dalam buku ni melalui pengalaman dia sebagai pakar motivasi..especially cerita tentang perangai orang melayu skrang ni..yg paling menarik, setiap cerita akan diselitkan dengan pengajaran..dia akan menyedarkan kita tentang perangai kita sekarang yg kita sendiri tak sedar kalo buat..so byk gak lah terkene batang hidung sendiri..

satu bab yg paling aku suka dia crite pasal penyakit lupa,latah n nyanyuk (LLN)..atau dementia, alzheimer n latahzer(istilah yg dicipta oleh dr Tuah..so, yg dapat disimpulkan disini..banyaklah membaca n tuntut ilmu kalo nak elak kene penyakit ni..

kpd sesiapa y gtak baca buku ni..aku sarankan..bacelah..best sangat..harganye cuma rm10..tak rugi pun kalo beli..

p/s: mak aku cakap kalo nak elak nyanyok dah tua nnti..jangan lupa baca doa lepas wuduk tu..mari lah same2 kita amalkannya..

Wednesday, July 16, 2008

My Ummah!!

My Ummah atau ummati atau ummat ku..itu lah kata2 terakhir nabi Muhammad s.a.w sebelum dia dipanggil menghadap Illahi..lihatlah..betapa nabi risaukan sangat ummat nye yg akan hidup selepas kewafatannya..tp ummat dia ade tak risaukan pasal mereka sendiri bahkan ingat tak kat nabi kita sendiri...marilah kita bangkit utk memartabatkan Islam dan mengamalkan sunnah Nabi s.a.w...moga Allah memberi kekuatan untuk kita berbuat demikian..Aminn..hayati lagu dan maksud lirik ni..



My ummah, my ummah
He will say
Rasulullah on that day
Even though we’ve strayed from him and his way


My brothers, my sisters, in Islam
Let’s struggle, work, and pray
If we are to
Bring back the glory of his way

CHORUS:
Ya Allah ya rabbal ‘alamin
Ya rahmanu ya rahim
Ya rabbi
O Allah Lord of the Worlds
O Merciful and Beneficent
O my Lord


Let the Ummah rise again
Let us see daylight again
Once again

Let’s become whole again
Proud again
’Cause I swear with firm belief in our hearts
We can bring back the glory of our past

My ummah, my ummah
He will say
Rasulullah on that day
Even though we strayed from him and his way

Look at where we were
And look at where we are
And tell me
Is this how he’d want it to be?
Oh no! Let us bring back our glory

Tuesday, July 15, 2008

Top 5 Qari yg paling aku suka

"Tenangkanlah hatimu dengan mendengarkan firman Allah yang dibaca dengan merdu dan indah oleh qari yg fasih. Dengan demikian, hatimu akan terasa sejuk dan senang, jiwamu kan tenteram, keyakinanmu akan bertambah" kata2 Al-Qarni dalam bukunya La Tahzan..

so, ini senarai qari yg paling aku suka...semua qari2 ni aku ada mp3 dia yg full quran nye..semua aku beli original...

aku nasihatkan diri aku n korang yg takde mase nk baca quran tu..marilah kita sekurang2nye dengar org lain baca quran..banyak pahala tuh..

5. Sheikh Abdul Rahman As-sudais
-sheikh ni imam Masjidil Haram..kiranye macam senior lah jugak..dah lame jadi imam..aku pernah jadi makmum dia waktu kat Mekah dulu..sangat menusuk qalbu..lagi2 kalo dengar live..



4. Sheikh Muhammad Jibrel
-suara Sheikh ni sgt sedap..setiap satu sebutan dia boleh sebak gak hati ni bile dengar..



3. Sheikh Abu Bakr as Shtri
-MashaAllah..imam ni suara dia merdu sangat..dia punya lagu waktu baca Quran tu tak dapat digambarkan dengan kata2..same2lah kita hayatinye..



2.Sheikh Saad Al Gahmdi
-sheikh ni kita slalu dengar..especially kat ikim.fm..Subahnallah..thanks Allah sebab menjadikan suara Sheikh ni macam ni punye sedap dan dapat dihayati oleh kaum muslim..



1.sheikh Mishary Rashid Al-Afasy
-tak silap aku sheikh ni imam masjid Nabawi..lembut sungguh suaranya..sangat menusuk qalbu jika dihayati betul2..sheikh ni pun ade nyanyi lagu nasyid..Subhanallah sedapnye..



ni nasyid dia..


Moga Allah ampunkan dosa semua sheikh2 ni dan berkati hidup mereka..moga Allah panjang kan umur dan beri rahmat keatasnye juga..Ammiin

Monday, July 14, 2008

Anak peranakan (anak buah)

Alhamdulillah aku dah dapat 2 anak sedara..sorang laki sorang pompuan..dah jadi pak cik ni..rase macam dah tua..yg pompuan namenye nureen suraya baru 3thn lbh & adiknye ahmad sufi hanafi br 3 bulan lbh..bile tgk kat sufi teringat kat atuk..petang tu atuk datang umah then malam tu kak ina terus bersalin..atuk cakap"kakak ko tu tunggu atuk jugak nak bersalin"..tu sebab name dia ada ahmad sempena memperingati atuk..huhu..dah ada dua anak buah ni rase macam dah huru-hara rumah...moga dua2 anak buah ni jadi org berguna..aminn..








Saturday, July 12, 2008

Innalillah

"Setiap yang bernyawa pasti akn mati"...ini lah perkataan motivasi yang patut dijadikan pengajaran..mggu lepas atuk baru je meninggal(Sabtu,5 Julai 2008,6.45 am)..dah seminggu masih lagi teringat2 lagi kat atuk..so, cuba pikir benda lain kalo teringat kat atuk sbb nk elak perasaan sedih..perasaan sedih mayb datang sebab dah 22 thn hidup ngan atuk..walaupun atuk sakit tp atuk ttp ingat kat aku..
sehari sebelum atuk meninggal dapatlah aku menabur bakti kat atuk buat kali terakhir..
balik je praktikal hari kamis tu..terus siap2 pegi umah mak long sbb org telefon cakap atuk sakit..sampai je terus rase macam sedih sangat sbb atuk nampak macam lemah sangat..tp dia punya ingatan masih kuat..dia masih ingat name anak2 dia n cucu2 yg rapat dgn dia..mase dtg tgk atuk hari isnin sblm tu tak delah lemah macam ni..tp kali ni dapat rase lain macam..
malam tu tika (kakak) ajak balik umah..tp rase macam tak sedap hati..pikir2 punye pikir so, decide lah nk tidur je umah mak long..mayb Allah masih nak bg aku kesempatan tuk same2 atuk..so, tidurlah kat sblh atuk..tidur lambat gak dalam kul 1 am..dalam kul 3.30pg atuk panggil..cakap dia takleh tido..so temankanlah n picit2 sikit2..pastu tidur balik..dalam kul 4.15 dia kejutkan lg..cakap dia nak mandi..so bawaklah dia gi mandi(naik wheelchair)..dah sampai bilik air dia cakap dia nak mandi sendiri..so,biarkanlah dia mandi..then dia kata nak amik air sembahyg..pastu macam tak sampai kat paip tu..aku tolong dia amikkan air sembahyg..
dah siap mandi waktu tu baru pukul 5..atuk cakap dia nk duduk..nk tunggu waktu sembahyg subuh..so aku temankanlah je dia..waktu tu nampak atuk macam dah segar sikit..tiba2 air smayg dia terbatal..so, amiklah balik wuduk dia..yg aku terkejut dia cakap dia blh jalan..so dia jalanlah sendiri n aku ikut kat blkang sampai bilik air..dia amik air smayg then tibe kat bilik air dia panggil cakap dia dah tak leh jalan..cepat2lah aku pegang dia takut dia jatuh n amik wheelchair..dah nk 1/2jam gak lah atuk amik smayg kali ke-2 tu..dah settle tu, atuk sembahyg lah subuh..dah tgk semua dh settle aku pun dalam kul 6 tu baliklah umh sbb tgk atuk pun macam dah segar sikit..lgpun tika keje n hari tu (jumaat) hari akhir aku praktikal..takkanlah tak nak gi pulak walaupun berat hati sbnrnye nk pegi..malam tu aku tidur tak sampai 3 jam tp aku puas dapat jaga atuk..
seperti biase aku gi lah keje ari tu..tp ari ni balk lambat sikit..dalam kul 6..sampai umah dah nk kul 7..pastu tiba2 mak tepon cakap atuk dah tenat..ape lg aku siap2 terus je gi umah mak long..org semua bace yasin ptg tu..ramai lah waktu tu kat situ..semua dik bradik mak ade kat situ..tgk atuk makin tak bermaya..disebabkan terlalu penat n kurang tido..dlm kul 11 mlm aku dh tertido dah kat umah mak long..dalam kul 230 pg tu (sabtu) sepupu kejutkan aku..cakap atuk suruh bacakan yasin..terus je semua org bgn bacakan Yasin..pada mase yg same,atuk pun ikut gak baca yasin..walaupun sebutan tak berapa jelas tp dgrkn bunyinye mmg dia tgh ikut baca skali..badan atuk makin lemah...pastu atuk suruh turunkan semua gambar dalm bilik tempat dia baraing tu..maybe dia dah dpt tau dia nk menemui Illahi..then dia asyik mintak air je..so, tanda2 dah makin jelas..sebak dihati dah tak terkawal..pakcik2 semua ajr atuk kalimah suci..satu persatu badan atuk makin lemah...sampai waktu subuh yg dingin..ramai keluar dr bilik utk sembhyg subuh..tp atuk tetap diajar dengan kalimah suci..lepas je solat subuh aku terus je masuk bilik tgk atuk..keadaan semakin teruk..sampai lah aku tgk nafas atuk semakin perlahan..tp lidah atuk tetap bergerak sambil menyebut kalimah Allah...dan akhirnya Allah tetap lebih sayangkan nye...tp Alahmdulillah atuk pergi dengan keadaan aman..semua anak ade kat sisinye waktu ajalnye..aku pun dapat tgk betapa sakitnye apabila rohnye terisah dari jasad..atuk selamat dikafan, dimandi n disembahygkan di surau sek 6 shah alam dan dikebumikan disebelah kubur wan(nenek) di tanah perkuburan kg batu laut,banting..terima kasih kepada semua yg terlibat menguruskan jenazah atuk..sesungguhnya dari Allah kita dijadikan dan kepadanyelah kita di kembalikan..

Al-Fatihah ke atas ruh Allahyarham hj Ahmad bin hj Rusin..moga Allah mencucuri keatas ruhnya..