Tuesday, July 15, 2008

Top 5 Qari yg paling aku suka

"Tenangkanlah hatimu dengan mendengarkan firman Allah yang dibaca dengan merdu dan indah oleh qari yg fasih. Dengan demikian, hatimu akan terasa sejuk dan senang, jiwamu kan tenteram, keyakinanmu akan bertambah" kata2 Al-Qarni dalam bukunya La Tahzan..

so, ini senarai qari yg paling aku suka...semua qari2 ni aku ada mp3 dia yg full quran nye..semua aku beli original...

aku nasihatkan diri aku n korang yg takde mase nk baca quran tu..marilah kita sekurang2nye dengar org lain baca quran..banyak pahala tuh..

5. Sheikh Abdul Rahman As-sudais
-sheikh ni imam Masjidil Haram..kiranye macam senior lah jugak..dah lame jadi imam..aku pernah jadi makmum dia waktu kat Mekah dulu..sangat menusuk qalbu..lagi2 kalo dengar live..



4. Sheikh Muhammad Jibrel
-suara Sheikh ni sgt sedap..setiap satu sebutan dia boleh sebak gak hati ni bile dengar..



3. Sheikh Abu Bakr as Shtri
-MashaAllah..imam ni suara dia merdu sangat..dia punya lagu waktu baca Quran tu tak dapat digambarkan dengan kata2..same2lah kita hayatinye..



2.Sheikh Saad Al Gahmdi
-sheikh ni kita slalu dengar..especially kat ikim.fm..Subahnallah..thanks Allah sebab menjadikan suara Sheikh ni macam ni punye sedap dan dapat dihayati oleh kaum muslim..



1.sheikh Mishary Rashid Al-Afasy
-tak silap aku sheikh ni imam masjid Nabawi..lembut sungguh suaranya..sangat menusuk qalbu jika dihayati betul2..sheikh ni pun ade nyanyi lagu nasyid..Subhanallah sedapnye..



ni nasyid dia..


Moga Allah ampunkan dosa semua sheikh2 ni dan berkati hidup mereka..moga Allah panjang kan umur dan beri rahmat keatasnye juga..Ammiin

7 comments:

helmy said...

Nak mp3 full sheikh muhammad jibrel blh?...tgh mencari idola utk diri sendiri..

Anonymous said...

Sheikh muhammad Jibrel :

http://www.all-quran.com/documents/muhammad_jibreel.html

mai said...

Terima kasih kenalkan :')

Anonymous said...

Alhamdulillah.. seronoknya anda dapat jadi makmum imam sudais. Teringin sangat nak jadi makmum kat sana berimam dengan sheikh2 Arab. Terutama imam misyari aku tu:-)
Eh, rasanya misyari bukan kat masjid nabawi, tapi masjid al-kabeer kat Kuwait kan. Indahnya kalau dapat berhijrah kesana.
-muhamad yusof

Anonymous said...

kat ikim fm dulu aku selalu dgr ada 1 qari tu baca quran. tp aku tak tau nama dia. puas cari kat youtube tp tak jumpa. tolong sapa2 tau

Jamal Al-Maklumi said...

Syeikh mishary imam masjid kuwait dan pasangannya Syeikh Fadh Al kandheri. Dua2 imam masjid kuwait. bacaan sgt merdu.

Jamal Al-Maklumi said...

Syeikh mishary imam masjid kuwait dan pasangannya Syeikh Fadh Al kandheri. Dua2 imam masjid kuwait. bacaan sgt merdu.