Tuesday, October 21, 2008

Kun Fayakun...

Salam...

Hujung minggu lepas aku pulun buat lab (dari khamis sampai ahad)..almaklumlah nak siapkan sblm exam..rasenye macam dah siap..sbnarnye ada lagi satu test tp supervisor aku cakap dia nak suruh research asisstant je buat..Alhamdulillah..aku dah memang surrender dari segi fizikal & mental bab-bab buat lab ni..ni skrang tgh mental recovery utk final exam..

Hari ahad tu aku pegi lab pagi2..mmg sblm ni aku suka gi pagi2 pun sebab kalo buat awal balik pun awal..so, ahad tu lab aku abis dalam kul 2 lebih..disebabkan kepenatan n nk reward my self sbb berjaya memulun buat lab dgn jayanya, aku pun tepon mak aku sbb nak ikut beraya n gi open house...aku mmg tau mak aku ade kat area shah alam or klang ni..

then, mak aku cakap dia kat umah abah jis (adik bapak aku)..terus je aku gi sana..dah lame tak berayalah katakan...abah jis aku ni ade 3 cucu..tp dia jaga sorang je..cucu sorang ni yang dia slalu bawak ke sana ke mari...kalo datang umah dia mesti ada budak ni..name dia Muhd Danish Akmal..baru je 3 tahun..same baya dgn anak buah aku..kiranye Danish ni peneman + penghibur nenek and atuknyelah kat umah..



mase aku datang tu..budak ni demam..adelah terbaring kat depan tv tu...budak ni memang ceria..aku pun kacau2 lah budak ni..tp hari tu dia mmg 'moody'...tp still boleh cakap2..lepas lepak beberapa minit...tiba2 badan Danish ni menggigil2 maybe sebab sejuk..atuknye selimutkanlah..nenek dia cakap 'ni ptg nanti kene gi klinik ni'..mmg itu patutnye dia buat dari awal..

setelah tu aku sekeluarga pun beredar..sbb ade open house lain..ahad malam tu aku balik umah Banting..semlam (Isnin), aku balik shah alam pagi2 lagi sebab ade kelas pagi tu kul 11.30..on the way nak sampai klang..tibe2 mak aku cakap Danish kat hospital Klang..owh..tak sempatlah nak singgah..sbb aku pun dah lambat..lg pun bukan waktu melawat..

then mak aku tepon lagi cakap si Danish ni masuk ICU..tengah koma..terkejut aku..mak aku cakap otak dia dah 'kembang'...itulah laymann yg digunakan doktor utk terangkan kat family..akupun tak tau ape penyakit dia sbnarnye in medical term even though aku becoming a healthcare...so, nak kan kepastian petang smalam aku tgklah si Danish ni kat hospital...mmg tgh koma, macam nazak pun ada..macam2 alat tergantung kat budak tu..nk tanya kenapa budak tu pun tak sampai hati sbb tgk family dia semua tgh sedih..kesiannye kat budak yang baru berusia 3 tahun yang sblum ni sgt2ceria..tiba2 koma..macam manelah kesedihan yang menimpa keluarga abah jis aku ni..

Innalillahi wa Innailaihirajiuun..sesungguhnye Allah lebih menyayangi Danish..hari ni kul 830..kakak aku tepon cakap Danish dah meninggal..Ya Allah mudah2an rohnya dicucuri rahmat..berilah ketabahan dan kekuatan untuk keluarga abah jis menempuh segala ketetapan Allah..Amiin

Kesimpulannye..
1. bile Allah kate "jadi, make jadilah"..siapa sangka hanye pada mulanye demam biasa..tibe2 boleh sampai koma..
2. gunakanlah peluang yg ade sebaik2nye..bile2 je Allah boleh tarik ni'mat
3. daptkanlah rawatan secepatnye esp. kpd budak2 although demam sikit2 je..~N~

5 comments:

Anonymous said...

innalillah, teruskan menulis

Anonymous said...

semoga mendapat ibrah untuk semua orang

hamba Allah said...

Innalillahi wa Innailaihirajiuun....mudah2an roh anak kecil itu ditempatkan bersama2dgn org yg soleh...amin...Al-Fatihah.

Al-Ibrah said...
This comment has been removed by the author.
Al-Ibrah said...

Amiin..sesungguhnye ajal maut tidak akan cepat @ lewat walau sesaat pun..anytime je nyawa kita blh ditarik..mudah2an kita sedar..