Tuesday, July 14, 2009

Insurans

salam

entry kali ini berbentuk perasaan tidak puas hati..

satu-satunya harta yang aku ade iaitu motor buruk SRV tu. buruk-buruk motor ni pun dia yang bawak aku gi kelas setiap hari, pergi me'ronggeng' area shah alam, pergi makan dll. motor ni aku beli cash masa nak masuk sem 3 dulu tanpa bantuan dari mana-mana peminjam wang berlesen, along ataupun mak bapa. mampu beli cash sebab tak brapa mahal almaklumlah second hand. tak mahal pun ribuan jugak ok.

dah namanya motor mestilah nak kene ada roadtax ngan insurans. bukan insurans nyawa atau insurans kesihatan atau insurans pendidikan tapi insurans kenderaan. masa baru beli confirmlah orang kedai tu buatkan road tax. tapi lepas dah beli ni kenelah buat sendiri.

kali pertama buat roadtax dan insurans adalah selepas 1 tahun guna motor ni. ok roadtax motor tetap ye rm2 dan tak pernah naik. tapi yang menjadi masalahnya sekarang adalah insurans. mula-mula buat insurans lebih kurang rm58 lah.masa ni aku buat kat kedai cina insurans kat banting ni. insurans 'third party' lah. mana mampu nak beli 'first party'. masa tu pun biasiswa sikit, nak makan pun tak cukup. lagi pun motor ni dah lama buat apa nak buat yang mahal.

kali kedua aku buat insuran, aku buat dekat pejabat pos dalam JJ bukit raja. pekerja dekat kaunter tu suruh buat kurnia insurans sebab senang dan cepat sikit. layan jelah. masa tu pun beli insurans 'third party'. pastu dia cakap kurnia insurans ni dah naik harga jadi rm90+. mahalnya seganda naik(terkejut dalam hati). tapi beli jelah dah terpaksa. nasib baik masa ni ada rebat ape tah yang kerajaan bagi tu. dapat lah rm150. jadinya aku untung +-rm50.

tapi 2 minggu lepas aku buat insurans kali ketiga dekat agen insurans melayu ni. dia cakap ada guideline baru dari JPJ ke syarikat insurans ke aku pun tak tau. dia cakap motor yang kurang dari 10 tahun wajib beli insurans first party. dengan muka senyum dan hati yang memberontak berkata takkan lah motor buruk aku tu nak beli first party. jual kat kedai pun baru berapa ringgit. dengan keadaan terpaksa aku setuju jelah. harganya adalah rm189. mahal gila. pada zaman-zaman gawat ni lah dia nak pau aku. nasib baik aku ni pakar ekonomi (bak kata sorang kawan aku) pandai menabung masa belajar dulu. kalau tak abis bapak aku kene pau. daripada takda inusrans langsung. lagi satu yang buat aku geram, dari start aku datang aku cakap aku nak buat takaful insurans. aku rasa dah lebih 10 kali aku cakap nak takaful insurans. sejak tau yang takaful je yang berlandaskan syariah ni, aku takde dah teringin nak beli inusrans lain. pastu bila ambil kat kedai tu bawa balik umah tengok-tengok dia bagi kurnia insurans. geramnya aku. tak paham bahasa melayu ke? siapa nak tanggung dosa aku. tapi dengan keadaan sabar aku cuba terima dengan seadanya. adakah patut aku pasrah?? ush dalam dilema..

pengajaran: lepas ni kalau nak buat insurans takaful pergi je dekat syarikat takaful. tak payah guna agen-agen ni lagi. menyesal tak sudah..

------------------------------------------------------------------------
ni ada lagu best.sebagai penenang hati..layan jer

Abdul Karim Mubarrak - Waqofat Hurufi

7 comments:

INTAN MASYITAH RUMLI said...

Allah Maha Mengetahui..

hanszzz said...

weit..aku pakai alliance rm162..ml gaks..tp murah sket dr takaful ko tu..hahhaa...

hazwanali said...

aku nk takaful jugak..tak peduli..tp xnk kurnia..

Anonymous said...

insurans 'CRV' memang mahal..huhu..

hazwanali said...

gg baik ko diam!!

muzamirmahat said...

yang penting aku nye takaful!!hehe
aku dapat setelah pusing taman U tau..
takyah la gi pjbat pos tuk insurance!

maybe betol gak kata GG,crv mahal weh insuran die..hahaha

hazwanali said...

tu lah crv mmg mahal..puas?

ini semua pengajaran buat aku..