Sunday, January 15, 2012

Imbau Kenangan

Salam

Semasa aku cuti krismas dan bersambung dengan tahun baru baru ni, sempat mengimbau kenangan lama. walaupun jalan dengan keluarga, tetapi apabila lalu tempat aku pernah menetap, timba ilmu, hidup berdikari dan tempat aku belajar untuk hidup, hati jadi sayup, lagi-lagi bila teringat kawan-kawan yang sama-sama susah dan sama-sama senang.

Walaupun semasa keberadaan aku di tempat itu ada yang manis dan ada yang pahit tapi yang yang pahit itu akan bertukar menjadi manis bila kita tinggalkan tempat itu. Walaupun ditinggalkan cuma beberapa tahun tapi terdapat perubahan yang drastik dipersekitarannya.

Shah Alam

Tempat aku menuntut ilmu untuk mendapatkan ijazah. Walaupun aku kerap datang ke Shah Alam kerana keluarga aku banyak yang menetap di Shah Alam dan jarak dari rumah ke ke sini tidak berapa jauh, tapi memori selama 4 tahun berada disini lebih-lebih lagi di UiTM memang tidak dapat dilupakan. Antaranya:

- Tak dapat nak beraya puas-puas selama beberapa tahun sebab lepas raya terus exam.
- Berjalan kaki pergi kelas dari asrama macam keretapi dikala panas terik. Dan sesekali naik bas yang sesak dengan ramai perempuan
-Nak pergi kelas dari asrama naik bas kena keluar gi seksyen 2 lepas tu masuk balik baru sampai fakulti (malas jalan punya pasal)
- Naik motor sorang satu jalan-jalan gi supermarket dan pergi kelas
- Duduk menyewa di sek 7 blok 12 609. Sangat merindui rumah dan seisinya. teringat segala jenis jadual tertampal didinding, ikan di akuarium, naik turun tangga tingkat 5 dan segala konflik melanda
- Stress waktu study week. kena hafal structure kimia, hafal nama ubat. (pintu jamban umah sewa pun penuh structure kimia ok..)
- Berterawikh di Masjid Shah Alam. Sangat merindui.
- Makanan yang sedap-sedap sek 2 (ABC & nasi goreng rm2), food court sek 7, hakim dll


Melaka

Melaka merupakan tempat pertama aku bekerja sepanjang hidup. Hidup di Melaka bagi aku memang best tapi tempat kerja je yang buat tak best. Aku pergi Melaka saja jalan-salan sebab 1 tahun dah tak datang sana. Kami tinggal di homestay Al-Hidayah di Bachang yang sangat berbaloi dan berpuas hati. Pergi satu hari tapi memang pergi sana untuk makan. Melaka memang banyak tempat makan yang 'best'. Kalau malas nak masak memang tak perlu risaulah sebab restoran melambak-lambak. Apa yang boleh di 'flashback':

- Duduk rumah sewa di Batu Berendam seorang diri selama setahun tanpa saudara-mara terdekat. yang terdekat pun di Banting.
- Rumah sewa daripada kosong (langsir pun tiada) sampailah banyak perabot (tinggal bawa bini je masuk) lepas tu kena pindah pulak.
- Drive dari Banting balik Melaka sebelum subuh setiap hari Isnin yang tak oncall.
- Berdekatan dengan rumah sewa ada kedai daging babi salai??
- Jiran kanan dan kiri, dua-dua jual nasi lemak. pelik kan?
- Seorang je lelaki melayu PRP kat hospital ni.
- Kerja non-stop selama berminggu-minggu dan nak claim off yang sangat susah.
- pergi kerja naik motor lepas tu basah lencun bila sampai rumah
- Bazar Ramadhan dari hospital sampai rumah ada 5 bazar ramadhan. Semua sedap sedap. tak sempat nak khatam.
- makan seafood di Alai, Umbai, Muara sungai Duyong dan yang paling sedap dan berbaloi-baloi adalah di Sabak Awor, Muar. sanggup driving pergi sini lepas balik kerja dengan kemeja lagi.

Haa..banyak lagi kenangan yang indah-indah bila melawat tempat yang pernah kita tinggal. Bulan 2 ni akan pergi ke kenduri kahwin kawan yang berdekatan dengan sekolah asrama yang pertama sekali aku berjauhan dengan keluarga. 'severa homesick' waktu ni. iaitu di Serting. Sungguh, benda yang kita sangka pahit dan stres sebenarnya akan menjadi manis dan akan menjadikan kita lebih kuat untuk menempuh hidup yang akan datang. wassalam ~N~

No comments: