Sunday, September 13, 2009

TPM

Salam

Konvokesyen UiTM untuk fakulti farmasi pada 27 oktober.iaitu sidang akhir..yeay. aku tau ni dari facebook. tak tau pun nak tengok dekat mana jadual sidang ni. main sebar je apa yang ada dalam facebook tanpa mengetahui kesahihannya. lantaklah, yang penting itu berita gembira.

sabtu lepas, waktu aku dekat Banting, dapatlah satu surat dari UiTM. maka bergembiralah aku kerana menyangkakan surat konvo dah sampai. bila surat konvo dah sampai, makanya cuti sudah boleh di'apply', yuran sudah boleh dibayar dan pakaian konvo sudah boleh dibeli.

tetapi, berita baik atau malang (aku pun tak tau), yang aku dapat. Aku dapat tawaran Tenaga Pengajar Muda dari UiTM. iaitu tawaran melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana (master) yang dibiayaai oleh UiTM. yang mana selepas tamat belajar, aku akan menjadi pensyarah sepenuh masa. UiTm meminta aku datang ke temuduga pada 5 okt dengan menyediakan slide presentation selama 10 min.

Dalam benak hati sudah berasa serba salah. aku memang nak sambung belajar. tapi rasanya bukan sekarang. kenapa tawaran tu datang awal sangat sedangkan aku baru bekerja 1 bulan ++. pahit dan manis bekerja belum sempat di rasa. kenapalah tak datang lagi 6 bulan ke yang mana aku mungkin sudah 'fade up' bekerja di hospital..

aku sangat nak sambung belajar, tapi nak jadi pensyarah tu, tersangatlah macam tiada bakat. kenapa UiTM memilih aku? apa ciri-ciri yang ada pada aku sampai terpilih ni. aku bukannya scorer pun masa belajar dulu. ni buat aku serba salah. kenapa tawaran terlalu awal sedangkan aku baru hendak memulakan hidup baru sebagai orang berkerjaya..

kalau sambung pun, aku nak sambung course apa? couse work ke research? dekat universiti mane? local ke oversea?..ahh..adakah aku stay dan menunggu tawaran KKM (kementerian kesihatan Malaysia) menawarkan peluang untuk sambung belajar dalam beberapa tahun akan datang? ataupun menangguhkan tawaran TPM ni? boleh ke?..

cuti pun dah takde.cuti sampai hujung tahun ni cuma tinggal 9 hari jer.cuti dah diperuntukkan untuk raya, konvo dan kakak kahwin tahun ni. mak ai..perlu ke fikir pasal sambung belajar ni..ataupun abaikan dan fikir waktu aku dah boring kerja hospital nanti..emm...malas nak fikir..fikir pasal raya lagi bagus..haha~N~

1 comment:

atiqah aziz said...

salam...
terima la peluang yg datang... sedangkan ramai lg yg nk sambung study tp xde peluang...