Thursday, October 29, 2009

....AMPUN....

salam

Ampun ya blog, lama tak bagi makan...macam-macam nak kongsi cerita tapi apakan daya..malas + penat meng'endositosis' kerajinan aku...

mintak maaf jika entry kali ini membuatkan anda muntah@loya@GERD@IBD(melampau)..

isi kandungan:
1) raya dan raya
2) kereta baruku
3) inpatient yang memenatkan + tension
4) perkahwinan tika
5) konvo day
6) musim haji kembali lagi
--------------------------------------------------------------------------------------------------

1) raya dan raya

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan batin..rasenya masih belum terlambat utk aku mengucapkannya sebab hari ni baru 10 zulqaeda..huhu.. tahun ni tahun ke-23 aku sambut hari raya..seperti biasa setiap tahun akan sambut raya dekat kampung batu laut banting iaitu kampung belah mak aku. walaupun dah tiada atuk dan nenek lagi tapi Alhamdulillah masih lagi beraya dekat kampung.

tahun ni raya berlainan sikit. sebab rumah kampung dulu dah diruntuhkan diganti dengan rumah batu yang baru. tapi aktiviti raya tetap disambut seperti biasa. Banyak peristiwa malang berlaku sehari sebelum raya dan malam raya. sehari sebelum raya, kelonkong (silinder yg bawah jambatan tu) kat kampung pecah dan air longkang tak boleh mengalir. nasib baik umah tu dah tambak tinggi, tapi kalau 1 kali hujan lagi confirm banjir rumah tu. masalah kelongkong selesai maghrib sebelum raya tu juga.

walaupun kelongkong dah ditukar dengan yang baru, tapi tanah atas kelongkong tu tak berapa padat, makanya dengan mudahnya tayar kereta akan tersangkut dekat pasir yang baru di tambak tu. sedang lena tidur, dalam pukul 12tghmalam aku dikejutkan dan di paksa menolak kereta pak jang yang sangkut dekat tanah lembik. tolak punya tolak..akhirnya terkeluar jugak kereta dia. baru je nk sambung baring, orang panggil balik suruh tolak kereta pak jang lagi sekali sebab satu tayar dia masuk longkang..ya ampun, waktu tu pukul 2 lebih. tolak punya tolak..tapi kali ni tak berjaya. sampai lah dah nak pukul 4 pagi 1 syawal ada orang datang tolong tarik kereta..masalah selesai..legaa..

tahun ni dapat cuti raya seminggu. tapi malangnya buka rumah hanya 1 hari jer. yang selebihnya pergi beraya. dan raya kali ni dihabiskan dengan mengantar kad jemputan kakak aku. maaf ye kengkawan tak dapat nak datang raya dan tak sempat nak ikut beraya dan tak sempat korang nk beraya umah aku...




2) kereta baruku..

Alhamdulillah dengan rezeki yang diberikanNya..dapatlah aku beli kerete.. ko beli kereta ape wan? (soalan lazim)..jawapan: kereta nasional..kereta pesona se. dah dapat sebelum raya. kenapa beli pesona? please private msg kalo nk tau..malas nk tulis panjang-panjang.

tujuan utama beli kereta:
1) senang balik banting (malas naik bas n tak nak nyusahkan orang)..biar tup2 terus sampai depan pintu umah.
2)kurangkan masa sampai umah (3-4 jam -> 1jam +) tp tingkatkan kos (bankrup aku).
2) kalau hujan senang pergi kerja
3) senang beli + bawa barang banyak dan besar..ape tu?

bayaran bulan2 rm6##, 0 downpayment for 10 years. loan: bank Islam (jauhkan riba')
no plat: BKM 5##3 (sila hon bila selisih)..
gambar hiasan..

3) In patient yang memenatkan

1 bulan yang lalu aku berada di in patient. In patient yang aku bayangkan merupakan satu department yang merehatkan dan menyeronokkan. tetapi apa yang terjadi di hospital M adalah sebaliknya. bukan sahaja penat waktu kerja, tapi balik rumah sambung lagi kerja 'sekolah'.
ape yang aku buat?
1) pagi-pagi kene isi prescription dan indent wad..(hari2 blh indent tu..)
2) petang-petang kene buat kaunseling: 1 hari 3 kaunseling. nak pergi kaunseling kene bawa FRP(fully registered pharmacist). senang ke nk cari FRP? pastu kalau patient tak paham kene buat follow up. 1 kaunseling paling cepat 30 min.
3) setiap minggu ada 2-3 wad check.(pergi wad, lepas tu kira bil. ubat lebih atau kurang n check expiry date). setiap minggu wad check kene hantar khamis pagi dimana wad check itu mestilah ditaip menggunakan excel(kerja sekolah). masa utk buat 2/3 wad check hanya 3 hari.kene bawa FRP bersama. sentiasa freekah FRP?. total wad check dalam masa 4 minggu di inpatient:9.(paling tension)
4) DD (dangerous drug) day. dalam masa 1 bulan mesti ada 1 minggu kene jaga DD. indent DD hari selasa dan jumaat. yang melecehkan DD ni kerana terlalu banyak nak kene rekod dan kene kira ampule kosong satu persatu.tak boleh buat salah.after dah habis seminggu kene buat microaccounting pulak.

tak taulah kenapa aku rasa inpatient lagi memenatkan daripada out patient..ni tak cerita kalau kerja inpatient weekend..penat yang memenatkan..ni semua dugaan kerja..

motivasi kekuatan: biarlah berpenat n belajar banyak waktu PRP, nanti kalau kene transfer mana pun senang..kalau PRP rehat tiba-tiba kene transfer dekat hospital busy..mcm mane?

Bersambung...

7 comments:

Anonymous said...

как я оттрахал училку http://free-3x.com/ малолетняя блондинка трах free-3x.com/ порно юные лолиты [url=http://free-3x.com/]free-3x.com[/url]

Mohd Hazman Kamaruzaman said...

hahaha... best2... lawak glerrr... ko memang takleh blaaa wan...

muzamirmahat said...

wei apekah first komen itu?

Mohd Hazman Kamaruzaman said...
This comment has been removed by the author.
Mohd Hazman Kamaruzaman said...

mane aku nak tau... laman web yang wan slalu masuk la kot... hihi... jangan marah wan... nak suh orang hon kalo jumpe kete die... bukan nak tunjuk no plate... jenuh aaa asal jumpe keter persona se warne biru... kne hon... rabak tak smpai sbulan hon keter aku...

hazwanali said...

tulisan tu mcm tulisan rusia jer..are watpe promote kat blog aku ni..xberminat nk layan..

alah tekan on bukan guna minyak pun..bile dah rabak hon ko, beli lah yg baru..

ViLdA FiDa said...

salam....wahai org kampung..