Sunday, March 31, 2013

Tips ke Hanoi - Part 7

Salam.

Entry kali ini adalah kesimpulan yang ringkas atau secara tuntasnya (ayat SPM).. Berdasarkan tajuknya mengalahkan aku ni travel agent ataupun dah pergi Hanoi 10 kali. Tapi sekadar ingin berkongsi pengalaman yang ada:

1) Jika nampak tiket murah AirAsia sila buat keputusan dalam masa setengah jam untuk beli atau tidak. Sebelum merancang nak beli tiket apa-apa sila baca blog-blog atau website travelling ni supaya kita ada aim tempat yang nak pergi. Sediakan duit siap-siap didalam akaun bank yang ada internet banking. Kalo boleh elakkan kad kredit sebab ada extra charge. Kalau lambat sangat fikir nanti melepas. dalam masa 1 5 minit pun kadang-kadang tiket promo boleh habis.
* tiket ke Hanoi ni kami decide untuk beli kurang dari 30 min.

2) Sila bawa 'travelling adapter' dan extension plug. Sebab di Hanoi ni mereka guna plug 2 pin.


3) Makanan. Soalan paling lazim. Nak makan dekat mana? mana nak cari makanan halal? Semasa di Hanoi aku cuma sempat cuba 2 restoran yang halal je.
 a) Nisa Restoran - Restoran ni kepunyaan orang Malaysia. Dalam restoran itu sendiri mengagung-agungkan Malaysia. Agak bagus juga lah sebab ada surau di tingkat atas restoran ni. Masa hari kedua tu kami buat delivery je  pinjam telefon hotel. Agak cepat jugalah. Tak silap aku boleh order guna email. Sebelum datang tu cuba try email diorang dulu sebab cara ni aku belum cuba. Aku tengok dalam restoran diorang ni ada komputer yang buka 24jam. Antara makanan yang menarik dalam restoran ni adalah spring roll dan mee Pho (makanan famous Vietnam)


Ni kad restoran tersebut, ada alamat hotel website, email dan no tel.

 b) Lion City Cafe & Restaurant. Pemilik restoran ni adalah orang Singapore tapi dia ni dah kerja dekat Malaysia lama. Jadinya dia tahu apa kehendak orang Malaysia. Di atas restoran ni juga ada hotel dan ramai jugalah orang Malaysia yang datang amik pakej menginap di hotel ni. Dia cakap kalau orang Malaysia ramai duduk dekat hotel dia tapi memang ramai pun makcik-makcik dan pakcik-pakcik duduk sini. Dia cakap hotel dia ada sejadah, penanda kiblat semua,walaupun dia India. Tapi aku tak pergi tengok. Dan kalau orang Malaysia dapat diskaun. Katanya! Menu untuk restoran ni memang banyak dan boleh dikatakan sedap. Dan yang paling sedap adalah mee goreng dia. Serius paling sedap. Kat Malaysia pun tak jumpa mee goreng sesedap ni. Tapi kalau korang beli tak sedap jangan salahkan aku. Masa aku beli tu sedap gile. Harga boleh tahanlah daripada tak makan, baik melabur je sikit. 



* Bagi yang risau tak tau macam mana nak pergi restoran ni, cuma perlu save gambar ni dan tunjukkan alamat dekat driver taxi, dijamin sampai.

Ada juga restoran halal yang lain, silalah google sebab ada beberapa restoran lain juga aku pernah jumpa dalam internet termasuklah restoran Arab dan restoran India.

4) Tourism Information. Sebenarnya aku baru jumpa tempat ni malam sebelum balik. Dia sediakan maklumatKita boleh ambil brochure, peta dan lain-lain lagi dekat tempat ni secara percuma. Patutnya hari pertama dah pergi sini dulu baru pergi berjalan. 

Yang aku bulatkan merah tu tempat letaknya information centre


5) Jika ingin ke Halong bay, sila ambil pakej yang bermalam sekurang-kurangnya semalam menaiki cruise. Day trip ke Ha Long Bay sangat memenatkan. Dan jika ke ingin ke Sapa, untuk ke sana sahaja perlukan 3 hari 2 malam dan perjalanan agak jauh. Sila rancang perjalanan anda.

6) Sila ambil ambil travel agent di Hanoi nanti, jangan  beli online kerana harga sangatlah jauh berbeza. Jangan risau last minute sebab travel agent tu boleh dibooking beberapa jam sebelum dan kebanyakkan hotel  menyediakan pakej dan kalau rajin buatlah survey dikedai-kedai travel agensi yang lain juga.

7) Waktu nak tukar duit, tukar sikit kepada dong dan selebihnya tukar kepada USD. Masa aku pergi tu aku tukar 30% dong dan 70% USD. Dan Kalau boleh minta duit kecil siap-siap nanti kena scam macam aku.

Sekian wassalam


20 comments:

Anonymous said...

salam.. nak tanya lah. untuk percutian ke hanoi ni kan berapa awak punye bajet perjalanan semua spjg kt hanoi? tak termasuk flight pergi balik lah. total awak belanjakan masa kat sane je. sebab nak buat budget hihi

hazwanali said...

kepada anonymous,

Sebenarnya keseluruhan bajet masa tu lebih kurang rm600 termasuk hotel+airport transfer + + makan + shopping. Bajet tu bergantung kepada banyak mana trip yang nak pergi dan berapa banyak nak shopping. Sebenarnya kalau nak shopping di Hanoi ni agak berbaloi juga sebab barang dia agak murah, cuma sy bukan kaki shopping sangat. Sekadar beli cenderahati untuk family n kawan sikit2..

azyani said...

salam..nak tanye la kt sane dorang banyak gune dong ke banyak gune USD?..

azyani said...
This comment has been removed by the author.
hazwanali said...

@azyani: masa saya pergi tu dulu tu saya tukar 1/3 dong dan 2/3 USD. Dua-dua matawang diorang terima, cuma kadang-kadang bila nak beli barangan murah tu susah juga kalau tak ada duit kecil dong. Kalau bawa USD tu dicadangkan untuk dapatkan duit kecil. Untuk elakkan scam

Time Traveller said...

betul tu.. tiket promo ni bukan senang nak dapat.. at least kita dah aim mana nak pi kan :D
Ada duit dah cukup jalan jer ..

Anonymous said...

Assalam. Harga makanan halal kat restoran2 tu berpatutan tak? Kalau nasi berlauk n minum, berapa harga average? Tq

hazwanali said...

makanan actually agak mahal kalau nak compare dengan malaysia. tapi agakok jugalah sebab bukan senang nak dapat rstoran halal. nasi berlauk plus minum <rm20. tengok juga apa yang dimakan. kalau macam nasi goreng dengan air tu dalam rm15..

nori ibrahim said...

sesuai x if nak bawak baby ke hanoi?

hazwanali said...
This comment has been removed by the author.
hazwanali said...

@nori ibrahim sesuai je bawa baby.. tapi bagi pendapat saya..guna baby carrier better than stroller.. n kalau pergi waktu sejuk tu stanby apa yang perlu..

Anonymous said...

Salam
Nak Tanya' kalau kita pergi Hanoi penghujung April, musim apa ye disana.

Anonymous said...

Salam, nak Tanya...kalau saya pegi bulan ke Hanoi penghujung April, musim apa he disana.

hazwanali said...

@anonymous - saya xberapa sure.. saya rasa dingin2 nak ke panas.. cuba google..

Nur Ellina said...

Senang tak untuk dapatkan travel agent kat Hanoi? Memandangkan awak kata beli online lebih mahal.

hazwanali said...

@nurul elinna - Senang je. Pertama sekali, kalau dapat email hotel yang kita nak stay tu kat sana tu, cuba email dia adakah dia sediakan trip ke mana2 yang u dh plan nak pi. then tanya harga & survey harga online. Kalau tak memuaskan, nnti dekat Hanoi duduk dekat area bandar tu sangat banyak kedai travel agent. survey je mana yang murah. biasanya tak perlu risau sebab orang travel agent tu akan amik kita kat depan hotel.

mohd syamim said...

assalam..nk tnye...mane tempat2 menarik yg wajib pegi kalo ke hanoi

alizal said...

Terima kasih atas info....

Insya Allah kami akan ke Hanoi Disember nanti... pergi ke Halong Bay jer pastu ziarah kawan yang keje kat sana....

YSJ said...

Terima kasih infonya.

"Toko Online Grosir Busana Baju Muslim Maxi Gamis Dress Busui Pashmina Jilbab Murah"
www.iyesh.com

TIARA TOURS said...

HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN, DAN PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

PAKEJ KAMI DESIGN SANGAT MENARIK, HEMAT DENGAN LAYANAN BEST, PASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNIT KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA, PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE ) TAK ADA EXTRA BAYAR.
TAK ADA TIPU – TIPU !!!
HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

ITINERAY :

DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

DAY 4 : HOTEL – AIRPOR
AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.

SERVICES TERMASUK :
1. TRANSPORT
2. PEMANDU PELANCONGAN
3. HOTEL 3 BINTANG
4. BREAKFAST 3X
5. MAKAN TENGAH HARI 3X
6. DINNER 3X
7. SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
8. KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
9. MINERAL WATER

BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA HUBUNGI DAN TEMPAH PAKEJ DI :
TIARA TOURS INDONESIA
JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
EMAIL : TIARATOURSINDONESIA@GMAIL.COM.
HP / WA +6281383535091
HP / WA +6285358982828
HP / WA +6285762820068

TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN
TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

NOTE :
HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL