Tuesday, August 7, 2012

Sahur

Salam

"Bersahurlah, Sesunggunya pada makan sahur itu ada keberkatan" (H.R. Bukhari dan Muslim)

Perkara yang paling menyedihkan bila bersendirian pada bulan puasa ni adalah bersahur. Bersahur di Sabah awal. Masuk waktu sembahyang Subuh dalam pukul 450 pagi. Pada penilaian diri sendiri aku bagi gred B- untuk sahur aku pada bulan puasa kali ni. Tapi gred disisi Allah mungkin lagi rendah. Wallahua'lam.

Untuk aku yang bujang ni bangun untuk hidupkan api dan memasak adalah amat mustahil. Konon-kononya nak mengoptimakan waktu tidur (tidur bulan puasa ni pun ibadat). Kalau diikutkan cara kemalasan aku ni, makanan untuk sahur dah siap di'packing' dan diletakkan disebelah katil sebab rumah ada tangga ni buat aku malas nak naik turun banyak kali.

Paling mengecewakan bila tersedar dari tidur pukul 5 pagi. Hanya mampu menghidu makanan tu jelah. Murah rezeki anjing sebelah rumah. Dan bila kejadian macam ni kerap berlaku, mulalah kita rasa bersyukur dengan nikmat yang ada tapi tiada depan mata. Nikmat apakah?

Nikmat mempunyai emak. Kenapa? Sepanjang hidup aku berpuasa di rumah, aku tak pernah pun tak bersahur. Aku rasa mak orang lain pun macam tu juga. Macam mana seorang ibu ada kekuatan nak bangun pagi untuk panaskan makanan dan paling hebat nak masak untuk sahur.

Ada juga emak yang lebih hebat yang boleh masak + sahur + qiamullail + tadarus lagi. Sungguh luar biasa. Rindu emak tiba-tiba ni. Lagi 3 hari dari tarikh entry kali ni aku akan memulakan cuti hari raya + 10 ramadhan terakhir di rumah.

Marilah sama-sama kita tukar ke gear 5 untuk melipatgandakan lagi amal ibadat kita. Dan mudah-mudahan segala amal ibadat kita di terima Allah. Bersahurlah. masih ada masa lagi untuk kita mencari keberkatan dengan bersahur. Melambatkan-lambatkan sahur juga merupakan kebaikan. Bersahurlah diakhir waktu bukan pukul 12 malam (tu supper). Nabi Muhammad pernah berkata:

"Sahur itu ada keberkatan. Jangan kamu meninggalkannya walaupun seteguk air. Sesungguhnya Allah dan para malaikat berselawat ke atas orang yang bersahur."

1 comment:

Anonymous said...

salam... good entry.. teringat kenangan berpuasa, bersahur, berbuka & berterawikh bersama-sama teman diperantauan dulu.. memang sedih dan sangat menguji pertahanan diri..tetapi adanya sahabat2..ianya menjadi sangat seronok.. moga ramadhan kali ini menjadi kenangan awak yang terindah diperantauan. selamat pulang ke pangkuan keluarga.
selamat berpuasa & salam aidulfitri :)