Sunday, June 17, 2012

Kurniakanlah HidayahMu

Salam

Di Malaysia terdiri daripada pelbagai etnik dan agama. Jika wanita yang bertudung mungkin senang untuk dikenal pasti. Tetapi bagi lelaki atau wanita yang tidak bertudung mungkin agak susah. Kita tidak akan tahu agama seseorang tanpa bertanya kepada empunya badan sendiri.

Setiap manusia tidak akan terlepas melakukan dosa. Tidak kira dimana kita berada. Sama ada ketika berseorangan ataupun dalam khalayak ramai kita tidak terlepas melakukan dosa kerana kita bukan nabi yang ma’sum. Apa pepatah mengatakan, nak tengok diri kita, tengok orang disekeliling kita.

Ada 2 situasi yang jarang aku temui depan mata walaupun pada hakikatnya memang ada disekeliling kita. Bagi mereka ini mungkin perkara biasa kerana perkara ini kerap berlaku di sekeliling mereka. Tapi ia agak janggal sebab perbuatan itu jelas, nyata dan terang dosanya. Mereka pun tahu perbuatan itu berdosa.

Pertama.

Ketika aku hendak bayar di salah satu supermarket, terjumpa seorang kenalan yang sememangnya Islam. Pernah jumpa sewaktu sembahyang terawikh sambil membawa anak-anaknya. Tapi dengan tanpa segan silu sambil menegur aku, sambil dia memegang botol arak untuk dipilih. Aku cuba berfikiran positif tentang situasi ni tapi tak boleh.

Arak itu memang jelas haramnya. Tiada sebarang perselisihan pendapat tentang keharamannya. Tapi kenapa dah tau haram tapi masih minum?

“Hai orang-orang yang beriman, Sesungguhnya (meminum) khamar, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan”. “Sesungguhnya syaitan itu bermaksud hendak menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu lantaran (meminum) khamar dan berjudi itu, dan menghalangi kamu dari mengingat Allah dan sembahyang; Maka berhentilah kamu (dari mengerjakan pekerjaan itu)”. (Surah An Nisa ayat 90-91)

Kedua.

Sewaktu hampir tiba waktu untuk sambahyang jumaat, aku bertanya kepada salah satu kenalan “Eh, kau tak pergi sembahyang jumaat ke?”. Dengan tanpa segan silu menjawab ”Oh! saya dah lama tak pergi sembahyang Jumaat. Saya ingat nanti saya nak pergilah”. Allah, Allah, Allah. Mengucap.

"Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang Jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu), yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya)". (Surah Al Jumu’ah ayat 9)


Aku yang lemah ni hanya mampu menggunakan selemah-lemah iman. iaitu mencegah kemungkaran melalui hati sahaja. Ya Allah kau berikanlah aku kekuatan. Mudah-Mudahan Allah memberikan rahmat kepada mereka. Tetapi jangan sesekali kita rasakan jika kita melakukan semua kebaikan kita terasa diri kita bagus dan terbaik melebihi orang lain. Sesungguhnya kita kena terus hormati orang kerana siapa tahu mungkin disisi Allah, lebih tinggi darjat dan iman mereka daripada kita.

Ya Allah aku memohon agar Engkau jangan sesekali mencabut rahmatmu dari dalam diri ini. Aku bersyukur dengan iman yang telah engkau beri dan jangan sesekali engkau tarik nikmat iman yang paling berharga ini. Y aAllah kurniakanlah aku dan sahabat-sahabatku kefahaman dalam beragama dan janganlah engkau jadikan kejahilan dalam diri ini sebab untuk kami berbuat dosa kepada Mu.


2 comments:

Rye'Z said...

peringatan yg sangat baik saudara..tp rasanya x perlu la mention 'SABAH'.org2 dr tanah malaya pun ada yg buat mcm tu.lbih baik bg pendpt secara umum..no racist.thank u..

hazwanali said...

terima kasih atas comment cik rye'z.. Sebenarnya sy tak berniat nk kaitkan org Sabah dalam cerita ni..cuma perenggan pertama tu pendahuluan sy nk kaitkan ttg org Sabah tp cerita yg lain adalah general..tp mungkin yang baca senang salah faham mengaitkan perenggan pertama dengan semua entry kali ni.. sy akan betulkan lepas ni..syukran