Sunday, March 22, 2009

5 perkara..

Salam..(sila Play sebelum baca)..

Doa Perpisahan - Brothers


1. Clark Case..

hari terakhir di hosp. Selayang

Selesai..setelah 8 minggu meng'clark' case di 5 buah hospital akhirnya habis juga. lepas ni dah tak payah bangun seawal pagi utk bersiap-siap semata-mata nak kejar bas kul 7 pagi. banyak pengalaman yang dapat. seronok, sedih, geram, sakit hati, berdebar dll semuanya ada. biarlah semuanya menjadi pengalaman manis sewaktu belajar. Cuma nasihat aku kepada kawan-kawan, kalau dah jadi pharmacist nanti, jangan sombong dengan student. kalau kita tak suka orang buat dekat kita, kita jangan buat dekat orang. kesimpulan dari setiap hospital:

- Hosp. sungai buloh: hosp yang paling banyak belajar, Mr long rescue, ward round yang lama, a lot of antibiotic, baju busuk lepas pergi makan.
- Hosp. Selayang: relax, sembang, makan dan terus makan, always busy
- Hosp. Putrajaya: sembang, bosan, berdebar, byk sindiran, 'kakak Apes' yang mendebarkan
- Hosp. Klang (HTAR): debaran Prof Mansur, sakit kaki berdiri, paling byk clark case, panas.
- Hosp. Serdang: takde kesempatan utk pergi

2. Interview

Selesai..interview yang paling mendebarkan.kakak aku sampai sound 'ko ni bersungguh2 study tuk interview knape? kan dah confirm dapat keje'.iya tak ye jugak kan...1st time dalam hidup. iaitu interview SPA di Putrajaya. aku adalah orang yang paling last antara semua. penantian itu satu penyiksaan. Mr Lim Kar Keng name yang paling digeruni sebelum interview. dah abis interview..lega..antara soalan cepu emas:
- ape perasaan nak masuk kerja?
- nak mintak hospital mane?
- ape perancangan lepas ni?
- apa maksud 'contract'? dll

3. MPG 09 (malam pra-Graduan)



Selesai..MPG ialah dinner untuk menyambut bakal2 graduan..sebelum dinner semua malas nak pergi, malas nk fikir pasal persembahan..sekali dah last minute baru semua bg cadangan macam-macam..Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..sampai batch kami digelar 'batch last minute'..sebab semua kerja buat last minute tp semuanya jd..ape yang aku buat ye?..naga sakti..nasib baik dikeluarkan dari pasukan naga sakti..dan aku menjadi penjaga pentas..makanan biase jer takde yang gempak..biaselah masakan melayu. tp goodies aku suka..thanx to part 4 kerana bersusah payah utk dinner.

4. PBL (problem base learning)

Belum selesai..lagi satu minggu untuk habiskan..dah tak larat dah nak buat slide..tapi ku gagahkan juga..keyword utk PBL: Mr Hadi, SOAP, pening, compile, LCD, laptop, asyik aku je, dll..hanya orang yang melalui PBL je yg tau maksud keyword itu.

5. Final exam

Belum selesai..bermula pada 26 april hingga 7 mei..ada 3 paper je..tp semuanya killer paper..6+6+4=16 credit hour hanya utk 3 paper.tak study lagi..insaflah hazwan..sibuk bersuka ria..

dah abis final exam bermakna berakhirlah kehidupan aku sebagai student undergrad(insyaAllah)..berakhirlah bersama pelajar-pelajar fakulti farmasi 05-09...berakhirlah aku di UiTM..berakhirlah zaman ketak'professional'an..berakhirlah zaman remaja..

Maka sudah mulalah episod kesedihan..(bersambung)

4 comments:

azizi said...

nak mintak hospital mane?
haruslah hospital sibu sarawak ko dapat wan.....homesick la ko nanti..hehehe:)

Al-Ibrah said...

ko diam..tak kesah dah dapt mane2..kalo dh dapat jauh nk tak nk kene gi jugak..

muzamirmahat said...

tak sabar nak tgu ko sambung writing ko..nape sedih2 nih??
adakah berpisah dgn org tersayang???
hikhik

eh jap..ade ke general pharmacist???
ahaks

Al-Ibrah said...

semua org aku anggap org tersayang..paling tersayang takde lagi k..

general pharmacist takde..general chemist ade kot..