Sunday, May 8, 2011

Please do self check in!!


Salam

Akhirnya ada juga post setelah sebulan tak menaip untuk blog tercinta. Ok hari ni nak cerita pasal syarikat tambang murah AirAsia. Memandangkan aku ni duduk di seberang laut (oversea), maka pengangkutan yang boleh digunakan untuk pulang ke kampung halaman Banting tercinta adalah dengan menaiki kapal terbang.

Alhamdulillah sekarang dah banyak kapal terbang ke Kota Kinabalu yang menggalakkan aku untuk kerap pulang ke semenanjung. Syarikat yang ada adalah:
i) AirAsia- 12x sehari
ii) Firefly- 5x sehari
iii) Mas- Ntah..adalah beberapa flight

Sekarang nak cerita pasal AirAsia sebab dia yang paling kerap menawarkan tambang murah dan dialah yang paling orang ramai suka naik. Sila buat self check in di rumah sebelum menaiki AirAsia. Kalo tiada printer atau komputer atau internet di rumah sila pergi ke cybercafe atau pergi rumah jiran atau rumah orang yang tidak dikenali (kalau tak malu) untuk membuat self check in.

Apa ke binatang self check in tu? self check in maksudnya buat boarding pass@tiket dari rumah. dan bila sampai airport terus masuk. kalau ada beg, cuma masukkan beg guna kaunter. tak payah suruh mereka buat tiket untuk anda.

Kenapa? Sebab AirAsia sedang mengganas sekarang. Mereka sangat strict dan cuba mengaut keuntungan atas kelewatan kita. Sebelum ni mereka agak bermurah hati tetapi sekarang agak kurang ajar. Mungkin polisi mereka agar penumpang check in 1 jam sebelum penerbangan (aku tak pernah baca). dan jika lewat dari 1jam walaupun 10 min mereka tidak benarkan kita buat boarding pass. tak kiralah korang nak merayu atau menangis sampai banjir sekali pun.

Apa yang berlaku pada aku? Flight aku pukul 1250 dan aku sampai di LCCT pukul 1205. terus ke kiosk check in tapi tak boleh nak buat. dan beratur selama 10 minit di kaunter untuk mendapatkan boarding pass dan dia telah kata gate dah tutup dan suruh aku pergi kaunter 16. Pergi ke kaunter 16 ingatkan membantu. rupanya dia suruh aku beli tiket baru untuk next flight yang berharga RM230. Yang buat aku marah sebab kapal terbang kita ada lagi dan orang belum masuk pun lagi tapi dia tak bagi kita masuk..huh

Ape perasaan anda jika kena macam ni? Nasib baik hari tu gaji baru masuk. terpaksalah aku beli memandangkan keesokan harinya aku bekerja. Orang yang beratur belakang aku pun kebanyakkannya satu flight dengan aku dan dipaksa untuk beli tiket baru. Aku seorang takpe. cuba bayangkan kalau korang datang satu rombongan ada 10 orang..nak beli tiket baru ke? Kalau student macam mana?

Oleh itu, sila buat self check in sebelum menaiki AirAsia. mungkin modal untuk ke cyber cafe cuma rm3 termasuk print. tapi itu lebih menguntungkan daripada rugi Rm230 untuk benda mengarut macam ni. Kalau yang tak tau macam nak buat tu, sila belajar kerana sangat senang nak buat self check in. buka website airasia cari perkataan self check in di bahagian bawah kiri. pastu masukkan booking number dan masukkan arah tujuan kita beserta waktu flight. kemudian tekan continue, continue sampai print.

Ok tu saja..Semoga bermanfaat dan selamat beramal..~N~



116 comments:

Anonymous said...

kalau memang dah self cek in melalui web masa beli tiket online tu...cuma perlu print melalui email kan..kita terus je masuk kat bilik departure kalau dah print tu?

hazwanali said...

haah..kalau dah self check in, tinggal print je boarding pass, then lepas tu masuk je..tak payah gi kaunter lg

bellafarhana said...

ada x limit masa utk self check in mellaui web ni?maksudnye 3 jam sebelum ke atau cmne,sbb dr rumah nk ke airport dlm 30 - 45minit jgk...

hazwanali said...

Sekarang ni self check in rasanya boleh buat sejurus selepas kita beli tiket..Self check in maksudnya kita print boardingpass kita kat rumah siap2..nnti sampai lcct tak payah gi kaunter (unless ada check in beg) terus je masuk ke balai pelepasan..kalo ada beg, kena hantar masuk 45 minit sebelum..
- cara lain adalah buat di 'kiosk' yg macam komputer tu, pastu dia terus print boadingpass tu..yg tu kena 1 jam sebelum flight..

Hany Anuar said...

nak tanye.. kalau flight kite lagi 1 bulan lebih tapi dah beli tiket awal2 di kaunter kl sentral.. boleh ke kite nak print boarding pass melalui web air asia ni? and kalau nak print sekarang boleh ker?

hazwanali said...

Saya rasa boleh..tp x berapa sure sbb xpernah beli tiket di mana2 kaunter. biasa beli online sendiri je. Cuma yang penting ada booking number. kalau ada, just masuk website airasia dan buat webcheck in.. sebulan awal pun blh..lg bagus suruh dia hantar boaring pass tu ke email..in case print awal n hilang, boleh cari dekat email dan print semula..

Hamizah Amera said...

bagus blog ni!!..dah jenuh google carik pasal web cek in ni..tp blog2 lain, tak mjawab segala persoalan yg ada dlm otak ni..

owh ye..lepas print tu, mmg boleh terus masuk ke departure tu lah ye? tak perlu verify document ke?

pahtu kan, mcm abg ipar sy tadi ada jumpa kalau web cek in tanpa print boarding pass..betul ke? pnh tak buat? klu pnh, kat mana lah nak print boarding pass?

skrg, masih lagi ke cek in kiosk tu kena 1 jam b4 flight?

maaf byk tanya..mmg tak pnh guna on9 or mobile cek in..salu kiosk je..sbb salu dtg awal..

hazwanali said...

@hamizah kalau yg domestik biasanya guna boarding pass tu terus masuk je tak perlu nk verify kalo xde check in luggage.tp kalo ada luggage kena tunjuk gak kat kaunter tu nnti..tapi kalau nk pi international kena verify dulu..ada kaunter dia kalo xsilap..

Kalo xde printer kita juga blh dptkn barcode tp kena ada telefon pintar lah.tu nama dia mobile check in.then bila dh dpt barcode tu tinggal scan je nnti kat airport..ada mesin nk print dia juga nnti kat airport..

Pasal mesti 1hr lg ke tak saya xbrapa sure sbb sy dh serik..mmg check in siap2..

hazwanali said...

@hamizah kalau yg domestik biasanya guna boarding pass tu terus masuk je tak perlu nk verify kalo xde check in luggage.tp kalo ada luggage kena tunjuk gak kat kaunter tu nnti..tapi kalau nk pi international kena verify dulu..ada kaunter dia kalo xsilap..

Kalo xde printer kita juga blh dptkn barcode tp kena ada telefon pintar lah.tu nama dia mobile check in.then bila dh dpt barcode tu tinggal scan je nnti kat airport..ada mesin nk print dia juga nnti kat airport..

Pasal mesti 1hr lg ke tak saya xbrapa sure sbb sy dh serik..mmg check in siap2..

Anonymous said...

Salam.. Tya skit.. Seat n barcode akan d bagi selepas cekin ke???sbb sya xda selected seat..

hazwanali said...
This comment has been removed by the author.
hazwanali said...

Ye betul..seat biasenye dia susun ikut urutan..cthnya kalo dh 100 org dh check in, awak orang ke 101, jdnya awak akan dapat seat yg ke 101 lah melainkan awak ada beli seat..

Anonymous said...

Check-in melalui laman web air asia hanya boleh dibuat dari 14 hari sebelum departure date.
saya da try klick link "check-in" awal2, tapi kluar error yg tulis "Web check-in can only be done 14 days from your departure date".
Bila masuk ari ke-14 saya pun klik link tu & boleh masuk. Saya diminta utk select penumpang2 mane yg nk print (pihak air ais recommend select paling byk 3 org utk elak system hang, selebihnye boleh ulang balik utk guest yg lain).
Dan akhirnye dpt print boarding pass.
Saya nk gi Langkawi 25 Jan 2013, tapi da print boarding pass utk 14 org pada 16 Jan 2013. yei!

hazwanali said...

anonymous:thanks for the info dan selamat bercuti bersama ahli2 kariah anda..

Kay Mokocha said...

salam.. saya dh self check in.. tp yg anehnya, knapa yg barcode tu x ade eh?? barcode tu penting ke? sy risau plak.. kang x pasal2 x dpt naik flight..

hazwanali said...

Ni barcode utk mobile check in ke web check in? Kalo web check in actually waktu masuk flight tu dia xde scan pn barcode tu. Diorg check data je. Tp kalo risau juga, waktu web check in tu minta send through email. Kalo dh check in, masuk blk website airasia then tekan web check in then tekan reprint boarding pass.

G-HA said...

sy penah kena gak cmni tp dh check in cuma trlmbt masuk kt gate berlps..lbh kurang 15minit lg nk berlps..mati2 xbg masuk dia suruh pegi amik beg kt departure..pastu kena bayar denda sbb tiket bayar guna waran kerajaan..gerammmm sgt..klu MAS lg 10minit pn bleh nk check in..

hazwanali said...

Tulah..AA dkt lcct ni dia strict sikit..tp AA pun considerlah sikit..ingat beli tiket pakai daun ke..selain duit tu, timing kita pn kacau..

DIHA said...

kalo cth kite da buat web check in da. flight pukul 11.20 malam. rasenye paling lewat kena masuk gate kul berapa??

hazwanali said...

Pendapat sy 40min sebelum plg bagus..lg awal lg bagus..

Anonymous said...

Selalu dkt self chack in punye boarding pass ade tulis no gate ke? Fly dr lcct? Ke mmg xde no gate kat lcct tue? Br first time,sorg lg tue.. Takut jg la slh gate...

hazwanali said...

Memang xde no gate..kalo pi luar negara blh tanya kaunter dekat sblm masuk pintu pelepasan tu..kalo xnk tanya pn blh..sbb dekat depan gate sblm boarding tu akan tulis no flight + destinasi.

hazwanali said...

Memang xde no gate..kalo pi luar negara blh tanya kaunter dekat sblm masuk pintu pelepasan tu..kalo xnk tanya pn blh..sbb dekat depan gate sblm boarding tu akan tulis no flight + destinasi.

lin dayani said...

nak tnye,mase sy nak print tiket knapa kena byr lg yr
guna kad kredit cam tu

hazwanali said...

Kadang2 air asia offer insurans lagi masa nk check in n dia offer choose seat..tu yg kena bayar..blh cancel/abaikan je tu..

hazwanali said...

Kadang2 air asia offer insurans lagi masa nk check in n dia offer choose seat..tu yg kena bayar..blh cancel/abaikan je tu..

suzanna said...

Salam..tumpang tnya..Saya akan ke luar negara bulan depan dgn mas..saya da book ticket tp belum check in lg..so lepas sy web check in,print out boarding pass pastu bila smpai klia sy kena gi inigresen dulu kan? Sy hanya bw hand luggage..boleh x share info.. time kasih ><

hazwanali said...

@SUZANNA: MAS saya tak berapa familiar..td yg saya tengok boleh web check in. dari segi imgresen, saya rasa kalau setakat nak hand luggage je, waktu nak masuk waiting area tu ada imegresen yang check juga. takperlu rasanya nak pi imegresen check beg kecuali nak masukkan luggage dalam bonnet flight.

Anonymous said...

salam.. mekasih byk2 ats info yg dbri.. bru sy tau camner nk dptkn boarding pass.. ingtkn pass bookg trus die hntr kot email.. x tau lak kna wat self check in dlu.. huhuhu pe pon.. terime kasih sgt2!! :)

AINZALIVE said...

Salam.tmpg tanyer...sy dah "web chck in" & print boarding pass.kt brdg pass tu ader "airport guide"..."DROP YR BAGGAGE AT BGG DROP CNTR.IT IS COMPULSORY TO VERIFY YR DOCMNT AT THE COUNTER OR YOU'LL BE DENIED BOARDING".ms bli tkt mmg bli dgn 15kg luggage.so katelah sy skadar bawak backpack jer,adakah sy msh plu verify docmnt kt kaunter(wlpn X chck in bgg)atau blh trs msk?

hazwanali said...

@ainzalive: Tak perlu. Terus proceed masuk je. nnti documen tu diorg verify masa nak lepas imegresen/polis n masa nk masuk dalam flight.

AINZALIVE said...

@hazwanali...terima kasih =)

dania said...

Salam hmm 31 ni sy nk g swk persiapan semua da ade cume boarding pas je blom cme nk thu baby perlu ke?? Tgh pening ni hrp mmbntu

Anonymous said...

salam...sy nk tnye kalau saya dah check in n dah print boarding pass kt umah..lepas tu sy bwak lugage+beg lapy,klau xnk ltak beg lam kabin perlu scan jgk ke?

hazwanali said...

@anon: tak perlu scan masa dekat luar kaunter tu.. scan masa waktu nak check in tu.. maknanya terus masuk je ke kaunter pelepasan...

Anonymous said...

Saya nak tanya. Ada berapa counter eh dekat lcct tu untuk check in? Dan selalunya panjang tak line untuk beratur tu?

Lynn Sha..La..La said...

sy confuse la... kalo kita da buat self check in.. smpai sana check in baggage lagi ke.. kalo kat sana bru timbang beg boleh ke..

Lynn Sha..La..La said...

sy confuse la... kalo kita da buat self check in.. smpai sana check in baggage lagi ke.. kalo kat sana bru timbang beg boleh ke..

hazwanali said...

@lynn Kalau kita dah buat self check in, tapi kita ada beli beg, kita masih perlu masukkan beg tu dikaunter dan mereka akan timbang ikut berat beg yang kita dah beli..tapi kalau kita tak beli beg n bawa hand luggage je (max 7kg), bila dah self check in tu terus je masuk untuk departure..tak perlu pergi kaunter AirAsia lagi..

Anonymous said...

Nak tanya saya terlupa nk ambik booking number..blh x saya buat check in dekat counter

Anonymous said...

Salam saya nak tanya saya ada terlupa untuk ambik booking number..blh x saya bt check in dekat counter

Anonymous said...

Salam,kalau sy self check in, sampai sana terus masuk balai belepas je kan.xyah beratur dah utk check in kat kaunter AA.tp sy nak tnye tentang beli luggage. Kalau sy dah beli luggage online kan lagi murah, then, sampai LCCT, sy perlu beratur juga utk check in luggage jela ye kat kaunter AA?utk check in luggage,sy perlu tunjukkan apa ye kat kaunter?terima kasih bnyk2.

Anonymous said...

saya dah print boarding pass ke Bintulu, Sarawak..pada bahagian nama saya tak masukkan binti..nama memang ikut ic cuma takde binti.. takpe ke...nanti diorang tgk betul2 ke pd ic gan boarding pass..

Anonymous said...

Saya nk tnya. Saya dh buat check in melalui web pergi n blik masalhnya yg pergi sya klik hntr kt email tp x print lg. Boleh x nnti print kt airport n mcmna? Yg stu lg hntr kt pon tp x da pn dia bg barcod mcmna ya. Tq

Anonymous said...

Stroller bleh bwk msuk ke dlm flight, mnx bantuan??

hazwanali said...

semua komen adalah daripada anonymous so saya balas kepada anonymous jugalah pilih yang mana berkaitan..haha..

anonymous 1: terlupa ambil booking number? tak paham sebenarnya soalan. Biasanya AA akan hantar email itinerary kepada email kita. So dalam email tu ada je booking no. Jadinya check jelah email. Saya cadangkan buat web check in drpd check in dekat kaunter. buang duit jer.

anonymous 2:kalau beli luggage kenalah beratur di counter AA check in luggage. Tunjukkan boarding pass dekat kaunter tu nanti. Saya cadangkan datang awal sebab kadang2 nak beratur dikaunter tu panjang.

anonymous 3: nama tiada binti. Jangan risau InsyaAllah lepas. Saya pernah beli tiket tak letak nama depan 'nor'. lepas je naik flight.

anonymous 4: sebenarnya saya jarang guna apa2 perkhidmatan kat airport sebab kat airport tu ramai n serabut. actually AA ada kiosk untuk print boarding pass. tak silap saya, kiosk tu utk print orang yang dah dapat barcode kat hp. kalo tak dapat barcode cuba masuk website AA, tekan web check in lagi skali suruh dia hantar semula. make sure smart phone. Kalo tak dapat juga, saya cadangkan minta tolong sesiapa printkan atau singgah je mana2 cybercafe untuk print boarding pass.

anonymous 5: saya tak pernah bawa stroller. tapi melalui pemerhatian, stroller boleh bawa sampai tangga kapal terbang. then letak je stroller tu kat bawah. orang AA akan uruskan. dan bila sampai, stroller tu akan diletakkan ditangga semula n boleh guna lepas turun dari flight. wallahualam.

e kin said...
This comment has been removed by the author.
e kin said...
This comment has been removed by the author.
HalisNadiAli said...

salam.. sy nak tanya.. misalnya sy beli ticket skali ngn infant.. tapi bila da dekat waktu nak travel tu. mcm tak selamat je nak bawak baby sejak meletus nya gunung kelud tu. so ada problem tak rasanya nak check in dekat counter nanti??


untuk yg brg kita bawak naik tu boleh 7kg max kan? boleh share dgn husband ke? misalnye husband punya barang dlm beg dia tu 8 kg. sy lak 5 kg?? boleh ke?

Rozila Basir said...

nak tanya, kalau saya dah check in thru phone and dia bagi barcode, tapi saya nak reprint boarding pass kat komputer tak boleh ke? puas saya cari button print or boarding pass kat web air asia tapi tak jumpa..

hazwanali said...

@hanisnadiali Rasanya mungkin tiada masalah. orang berkurang tak apa jangan bertambah :) dari segi beg tu bergantung kepada budi bicara yang jaga entrance. kalau 8kg tu beg dia kecil boleh kot. tapi kalau dia suruh timbang, stanby je beg plastik then kurangkan berat dia jadi 7kg suruh awak yang pegang.

@Rozilabasir rasanya boleh. cuba tekan webcheck in. then masukkan no booking semua, pastu ada dia tanya new check in or reprint boarding pass. Cuba tekan reprint boarding pass. then pilih send through email.

Norhaslina Jaafar said...

Salam...sy dh print boarding pass (kl -pdg)..yg mnjadi masalah knpa tiket yg return(pdg-kl) xkluar pun..padahal sy memg amik tempahan to & fro..kat itinerary pun ada mention..bukan apa takut masa nk blik tiket xda bermksud nk masuk flight pun Xbole ler...tlg jwb miss..tqvm

hazwanali said...

@haslina Jaafar saya rasa mungkin yg pdg-kl tu tempoh dia lebih 14 hari. maksudnya, kalau nk buat web check in, tarikh penerbangan tidak boleh lebih 14 hari dari tarikh nk buat web check in. Ataupun cuba buat manual, masukkan departure city from pdg.

Anonymous said...

sy noni..hehe x pnh g over sea nih and ni ptama kli bwk bby dan ptame kli nk web check in..
soklan ptame, sy nk bwk bby umur staon 9 bln..(sy bli tiket utk 2 nama dlm 1 booking number)..klau sy web check in and print boarding pass..utk bby pn kna print ke? jd 2 kping boarding pass ke?sy stu dan bby stu ye?

soklan kdua, sy nk ke australia buat web check in..bgaimana dgn wktu blik malaysia smula..perlu buat web check in lg ke?

soklan ke3, sy ade bli luggage, tp stroller x dknakan cas, so stroller bby tu nanti drop jgak kt kaunter AA ye? then luggage kite biarkan tp stroller bole amek blik kn?

hazwanali said...

@Noni 1) kalau beli 2 tiket boarding pass tu pun akan ada 2.. waktu nk web check in tu dia kan keluar dua2 nama..dua2 kena print.. (maaf kalau tak betul sebab sy tiada baby)

2) kalau balik ke malaysia dr australia dlm tempoh yg boleh buat web check in (14 hari sblm fly), maka blh print siap2 dari malaysia. tapi kalau xsempat, bawa itenerary atau just buat webcheck in waktu dekat sana nnti dan amik gambar or simpan email.. nnti nk balik tunjuk dekat kaunter AA kat airport.

3) stroller biasanya bawa sampai tangga kapal terbang.. tak perlu masukkan dalam luggage..

harap membantu

Anonymous said...

Maaf nk tny..klo sy booking tiket firefly mlalui mobile booking..and klo nk mobile check in ad infant tkleh..sy tkde print ape2 proof boleh je just tunjuk email kt smartphone? Please help me..

KLNZ said...

assalam.saya baru buat tempahan air asia dari medan ke kul untuk pulang pada 21.8.2014.saya booking pada 29.4.2014.menggunakan maybank2u.saya nak tanya biasanya berapa lama saya akan dapat confirmation itenerary.sebabnya sekarang ni saya baru dapat no.booking je.saya booking untuk 6 orang.saya tolong booking untuk keluarga mertua.saya takut nanti waktu nak balik nanti diorang x boleh naik flight.cukup ke sekadar ada no. booking tu..harapboleh tolong jawab..sebab ini kali pertama saya booking melalui online..

KLNZ said...

assalam.saya baru buat tempahan air asia dari medan ke kul untuk pulang pada 21.8.2014.saya booking pada 29.4.2014.menggunakan maybank2u.saya nak tanya biasanya berapa lama saya akan dapat confirmation itenerary.sebabnya sekarang ni saya baru dapat no.booking je.saya booking untuk 6 orang.saya tolong booking untuk keluarga mertua.saya takut nanti waktu nak balik nanti diorang x boleh naik flight.cukup ke sekadar ada no. booking tu..harapboleh tolong jawab..sebab ini kali pertama saya booking melalui online..

hazwanali said...

@anonymous - saya bukanlah pengguna firefly tegar. tapi sebelum ni saya guna malindo, tunjuk ic dekat kaunter pun dah boleh diterima. diorg xtgk pn itenerary yg saya print. tapi kalau nak selamat simpan email @ print itinerary sebab kalau ada apa2 hal, at least kita ada bukti.

@KLNZ - kalau masa booking tu ada log in account, cuba log in semula n tekan manage my booking. rasanya dari situ boleh minta AA resend itinerary. sebenarnya no booking dah cukup untuk buat web check in utk dapatkan boarding pass. tapi kalau ada itinerary lg bagus sebab at least kita ada bukti pembelian. sekian

KLNZ said...

thanks for your info.i dah resend.lepas tu dah dapat travel itinerary.

Anonymous said...

Salam..mf nk tnya sy booking tiket ke sabah 4dwasa n 1 infant. Sy tgk syarat klu bwk infant xblh web check in, blh ke yg 3 dwasa sy bt web check in dan sy yg bwk infant check in di kaunter?

Anonymous said...

slm sejahtera..sy nak tnya..kalau kite dh beli tiket melalui kaunter leh ke wat web check in?confius lak..sy nk gi KK sabah bulan depan..

misae said...

Salam.Sy nk mtk tlg sape2 yg thu mcmne cara sy nk tkar waktu penerbngan sy?Hubby tersilap tempah mlm,sepatutnya kami kena bertlak pg.Pls tlg,lg 2 mggu tarikh flight.buntu sy dibuatnya.dh la 1st time naik flight.

misae said...

Salam.Sy nk mtk tlg sape2 yg thu mcmne cara sy nk tkar waktu penerbngan sy?Hubby tersilap tempah mlm,sepatutnya kami kena bertlak pg.Pls tlg,lg 2 mggu tarikh flight.buntu sy dibuatnya.dh la 1st time naik flight.

Anonymous said...

Salam, nak tanya saya dah buat web check-in,tapi boarding pass x print lagi. (sbb dh cuti,smua student da balik,n kedai smua tutup.xde tmpat nk print)
boleh x kalau ckp nk print boarding pass kat kaunter nnti?

Anonymous said...

Salam, nak tanya saya dah buat web check-in,tapi boarding pass x print lagi. (sbb dh cuti,smua student da balik,n kedai smua tutup.xde tmpat nk print)
boleh x kalau ckp nk print boarding pass kat kaunter nnti?
Lagi 1, sy xleh print kat kiosk sbb xde barcode

Anonymous said...

salam. saya z. saya nak tahu. kalau dah print boarding pass, lpastu masa nak naik flight tu ada beggage tambahan, sebab beli barang banyak , boleh ke bawak beggage tu skali naik atas flight atau dia masuk dalam tempat beggage? sebab beggage tu x didaftarkan.

VivieOtto said...

nak tanya..this is my first time with air asia. Masa beli tiket online, Accidently i type nama tengah sahaja. contoh nama i 'Aliya Maisara binti mohd' i just type Maisara mohd. acceptable tak? risau pulak takut tak sama nama dalam ic? pandangan? i try ubah. since i dah dpat confirmation. dah tak boleh ubah..

Anonymous said...

Salam..saya beli dua tiket malindo..klau sy buat web check in..adakah sy akan dpt num kdua2 seat tu? Dan klau sy check in di kaunter msa hari berlepas tu, adakah seat yg sy akan dpt berlainan tmpt atau bersebelahan? :)

Anonymous said...

Assalam saya nak tny. Sekiranya tiket saya telah di caj untuk check in kaunter (RM10 utk satu kepala), perlukah lg saya nak check in online/webside?

Anonymous said...

Boleh ke nak buat web check in kalo ada infant.?

Anonymous said...

salam. nak tanya, kalau boarding pass tanpa ada barcode valid x? sebab bila saya print boarding pass, bar cod dia xada...

help meeee :(
nak fly ahad ni....

farhah kasim said...

Salam,nk tanye jugak,,sayabdh beli tiket online air asia,dh setel isi sume,bayar sume,,pastu nk terus buat self check in la kan,,pastu die cakap belum bayar lagi,pe jadahnye,,duit dalam akaun dah tolak,,mcm ne ye,,tiket tak bgi duit dah tolak,,huhuhu...tolong..nk fly lusa dah,,tiket takde,duit dh ambk..huhubj

Zawiah Ahmad said...

First time nk ke ovesea pakai air asia... kita kena checkin di rumh yer. Kalau ovese bag bokeh bwk sornh baper kg yer

Kay Dean said...

Salam..mtk bantuan..sy ada booking tiket air asia gne mobile...dh selesai cume travel itinerary xsampai2...penting ke travel itinerary utk masuk...?? Klu xde travel itinerary tu xpe ke?? Perlu ke sy check in dulu sebelum dpt travel itinerary...hrp dpt tlg ....

Anonymous said...

salam...saya ada booking ticket malindo air..adakah saya boleh terus web check in selepas saya booking atau saya perlu tunggu sebulan sebelum penerbangan??

hazwanali said...

Salam semua,

Maaf lama tak buka blog. lupa dah saya ada blog. Saya cuma jawab soalan bulan disember ye. bagi soalan yg lain jika blm dapat jawapan blh email saya.

farhah kasim: maaf. sila hubungi airasia sbb bab bayaran saya tak blh jawab.

zawiah ahmad: saya cadangkan buat check in dirumah dan print siap2 boarding pas.. kalo boleh yang tiket balik pn check in skali. Beg yang boleh pikul 7 kg rasanya. cuba check semula dlm itinerary jika ada sebarang perubahan.

kay dean: itinerary tak penting waktu nak boarding. tapi itu seperti resit bayaran kita. yang paling penting kita tau no booking kita.

Anonymous: Malindo in tak silap saya ada menyediakan servis web check in. tapi sekiranya nak check in di airport pun tiada masalah sebab tiada charge. Airasia ni yang agak takut sikit sebab flight banyak dan xterlayan masalah kita nnti diairport.

Sekian

hazwanali said...

Salam semua,

Maaf lama tak buka blog. lupa dah saya ada blog. Saya cuma jawab soalan bulan disember ye. bagi soalan yg lain jika blm dapat jawapan blh email saya.

farhah kasim: maaf. sila hubungi airasia sbb bab bayaran saya tak blh jawab.

zawiah ahmad: saya cadangkan buat check in dirumah dan print siap2 boarding pas.. kalo boleh yang tiket balik pn check in skali. Beg yang boleh pikul 7 kg rasanya. cuba check semula dlm itinerary jika ada sebarang perubahan.

kay dean: itinerary tak penting waktu nak boarding. tapi itu seperti resit bayaran kita. yang paling penting kita tau no booking kita.

Anonymous: Malindo in tak silap saya ada menyediakan servis web check in. tapi sekiranya nak check in di airport pun tiada masalah sebab tiada charge. Airasia ni yang agak takut sikit sebab flight banyak dan xterlayan masalah kita nnti diairport.

Sekian

syazwani said...

Salam. Sy dh buat web check in, da print boarder pas, n sy ade beli luggage. Soalan sy, utk check in luggage, pling lmbat brp jam ea? Cth kalau AA berlepas pkul 7, sy pling lmbat bleh drop luggage pkul brp? Kalo xde luggage, pkul brp pling lmbat sy kna ada d airport?

hazwanali said...

syazwani: sy cadangkan drop luggage 2jam sblm flght, kalo xde luggage sy cdgkn 1jam sblm blh masuk boarding gate..

Zikrullah Osman said...

Nama yg sy register jadi mcmni mohd zikrullah bin osman osman bin abdullah. Dalam ic nama mohd zikrullah bin osman. Lepas x? N pasal tersilap tarikh lahir tu ada effect x?

Zikrullah Osman said...

Dan satu lagi baggage kena beli ke? Sy bawa satu backpack n satu beg tayar. Beg tayar tu xde isi pon. Bawa sahaja.

NUR ZAFIRAH said...

camner nak buat web check-in bgi malindo?nak isi bndalah tu cmner,,isi2 xjadi..haishh..dkat ruangan 1st name n last name tu nak isi apa?

hazwanali said...

@ZIKRULLAH OSMAN: advance sangat soalan tu, cuba tanya airasia punya hotline. Saya xsure kalau macam tu. Yang beg tu pun atas budi bicara yang jaga gate tu juga nnti.masa masuk tu cuba nampakn beg tu jadi satu je.

@nur zafirah: malindo saya tak pernah buat web check in. Malindo biasanya tiada masalah kalo nk check in kat kaunter. tiada charge. datang je awal sikit

syafeecca said...

Hai , nak tnya . kalau ada beli beg masa booking . and masa check in tersalah tekan tak ada drop beg mcm mana ya ? ada apa2 effect tak ??

Anonymous said...

Salam... flight kul8... dh siap bt web check in... ade bwk luggage... so kne drop luggage kul brape?

hazwanali said...

@syafeeca: rasanya kalo dah beli tu maknanya mmg adalah..kalo takut, print itinerary bawa skali masa nk check in..

@anonymous: sy cadangkan paling lambat dah beratur utk check in beg tu 1jam sblm flight..takut ramai dekat kaunter tu.. paling awal 3 jam sebelum kot.. cuba baca dekat itinerary @ boading pass ada tulis..

Anonymous said...

Assalamualaikum. .saya dok korea dan in shaa Allah 3 minggu lagi saya akan bercuti ke kampung halaman. .suami saya beli tiket korea- kuala lumpur dan dlm pada itu saya ada masa 2 jam sebelum berlepas ke kota kinabalu dan sekiranya saya cuma kat dalam ruang belepas tak check in kat luar boleh ke hanya perlu tunggu masa berlepas dan takde apa2 ke kalau pasport saya tak kena cop kat imgeresen untuk ke ruangan belepas?

hazwanali said...

@anonymous: saya belum ada pengalaman macamni sblm ni.. tapi tak silap saya masa berjalan di klia2 masa tu, saya macam ada nampak kaunter untuk orang transit antarabangsa dan ada juga transit dalam negara..sebab kadang2 ia melibatkan bagasi.. tapi better call diorg untuk dapat penjelasan..

Anonymous said...

Ok terimakasih Encik

Anonymous said...

Assalam . sy ika . sy ad tempah flight malindo air . tp malangnya sy silap taip nama . sepatutnya nur syuhadah . tp letak syuhadah sahaja . mcm mna yer ? Adakah kena reject ?? Lg 1 , sy booking melalui laman web airpaz.com . tak pea kan .

Anonymous said...

saya rase x kene reject..sbb diorg akan tgok ic kita..kalu ic same dgn dlm boarding pas tu, kira ok dah

Noru Azlina Nasir said...

blog ni memang besttt

Anonymous said...

Saya Eza.Salam saya nak tanya kalau kita book dgn malindo air x boleh buat web check in ke?? Kena pg sendri dkt kaunter? dan seat malindo ni boleh choose ke waktu kita buat web check in? means that nnt sy pg counter, seat yg tinggal yg xbest jela. Ni first experient nak travel dgn baby. Trima kasih.. :)

Anonymous said...

Salam awk..saya nak tanya sy ada booking flight air asia ke lombok tapi sy silap letak nama kakak saya sebagai contact details sbb sy ingatkan emergency contact..skang nama contact booking nama kakak saya tp nama guest details nama saya..tak apa ke ek?

Anonymous said...

salam , saya suda booking flight AA untuk 2 orang ke kl pada awal tahun 2016 melalui agen . saya terima no. booking tidak sama. sekiranya saya check in melalui kaunter airport untuk 2 orang . Adakah seat saya berlainan dengan ibu saya dan adalah dikenakan sebarang cas ? saya risau berlainan tempat duduk sebab ini first time buat ibu saya travelling .
Harap Membantu .. Terima Kasih .

Anonymous said...

salam..sy fatimah..blog ni sgt membantu..nk tye 1)kalau dh buat self check in, dh sampai kt epot (2j awal) n nk drop baggage kan, pergi je kt mane2 kaunter ke? cth: destinasi sy langkawi..so kaunter mane sy nk pergi utk drop bag..(atau mane2 je)

2)lps drop bag, mase paling lewat utk masuk kt boarding gate tu brape lame ye. (kot2 nk mkn2 or jln2 tngok epot dulu)

3) departure kt klia2 tingkat 3 kan..(ni sy review)..x penah pegi sana lg

tq

Putera Islam said...

Salam...saya nak tnya jika kawan sy tempah ticket untuk 3 orang Dan salah seorang daripadanya tidak pergi adakah ketiga3 kena bayar penalti atau pun salah seorang sahaja yang burn ticket tu ataupun ketiga3 skali terpaksa burn

Putera Islam said...

Salam...saya nak tnya jika kawan sy tempah ticket untuk 3 orang Dan salah seorang daripadanya tidak pergi adakah ketiga3 kena bayar penalti atau pun salah seorang sahaja yang burn ticket tu ataupun ketiga3 skali terpaksa burn

shahida ramli said...

maritza : Askum. saya nak tanya sikit. Last month dah book tix AA nak fly 12 NOV ni. Passport saya mati bulan APRIL 2016. Semalam baru buat baru dan nak web check in tapi tak boleh. So nak tanya, still boleh fly lagi ke nak kene beli ticket baru? Atau pada hari nak fly terus ke kaunter check in bawak dua2 passport sekali? Pls reply asap, Thanks ya. :)

Putry Vanilla said...

salam..sy nak tanya...saya dah buat tempahan memlalui online untuk ke kuchung sarawak..tapi dye xd serakan sekali no tempat duduk...macam mane ye...lg satu sy buat penerbagan bersama bayi..boleh ke nk chek in online?

myza said...

salam sis.kalau tak letak binti atau bin takpe ke

Anonymous said...

salam sis, nak tya, adakah backpacks dikira sebagai baggage? sbb sy dh booking 20kg utk baggage penerbangan ke luar negara? ataupun backpack boleh bawak naik atas kapal terbang?

Anonymous said...

Sy akan ke bandung bulan dpn .sy nk ty ms bli tiket on9 sy xletak binti.tp dlm pasport ade..ade masalh x nnti ms naik flight..kt imigresen cn dan indonesia nti

maggie said...

Sy ada bw guest termasuk infant. Btul ke klau ada infant xbole web check in.. So camne nk print boarding tiket tu.. Kena ari yg nk fly tu ke print kat counter..

maggie said...

Sy ada bw guest termasuk infant. Btul ke klau ada infant xbole web check in.. So camne nk print boarding tiket tu.. Kena ari yg nk fly tu ke print kat counter..

Isteri Khalifah Uthman said...

saya baru lepas check in web, dan print boarding pass. baru perasaan tersilap letak no. passport. terlebih nombor. apa yang patut saya buat?

Anonymous said...

Salam.
Hmm saya perasan ada orang c&p entri saudara ni..

mira said...

Saye nak tanye.. saye dah booking ticket flight ..n sye da dpt booking no..sebelom 2minggu berlepas kena check in seat n sye nk beli lunggage tp kenape sye ta bole check in yaa ??'check-in not allowed due to balance due

fara said...

Salam, maaf nak bertanya sbp ini pertama kali saya nak check in..jika saya bt self check in flight AA dari rumah then bwak pegi airport just trus masuk kaunter pelepasan ke xyah g kaunter dah eh? n stu lagi sy check in untuk tiga org dari rumah tapi dapat seat asing2..mmg xboleh pilih seat ke dkat AA? atau bole minta tukar seat?

RAJA AISAH RAJA SALLEH said...

SALAM..SAYA TERSALAH MASUK EMEL DAN SAYA TAK DAPAT NO BOOKING DARI AIR ASIA.MACAM MANA SAYA NAK BUAT YER

Anonymous said...

Maaf bertanya saya jgak mnghadapi situasi yang sama . Boleh saya tahu macam mna puan dpatkan tiket from pdg-kl ?

tuan noor ashikin tuan mat said...

hehe..oo sy pn keliru td.bli tket 2bulan awk..dok try2 msuk kt self check in tu..dia dok balas 14 hri sblum blepas bru leh print out..cuak gk sbb xpnh bli on9..bse kt kaunter je...waduhhh...xbpe pndai bab cm ni

Siti Aishah said...

So klu dah print boarding pass, tak perlu tunjuk ic di kaunter dah ke? Klu saya tak check in luggage tp nak bawak by hand guna back hiking boleh ? Dlm 50l

diana hayat said...

😑 saya baru beli online tiket malindo tadi.setel semua baru sedar bday xsama.tp pada online tiket &itenerary xde tulis bday. ada masalah x?
call malindo operator bz xjawap...

diana hayat said...

😑 saya baru beli online tiket malindo tadi.setel semua baru sedar bday xsama.tp pada online tiket &itenerary xde tulis bday. ada masalah x?
call malindo operator bz xjawap...