Thursday, March 17, 2011

Medan part 1

Perjalanan kami bertiga ke Medan Indonesia.

Salam

Hari ni nak bercerita pasal jalan-jalan rehatkan otak ke Medan Indonesia. Sila sediakan asam kalau nak muntah dengan ayat yang membosankan atau menggelikan.

Tiket ke Medan Indonesia telah dibeli sejak tahun lalu. Zaman AirAsia buat 0 fare dulu-dulu (bilalah nak buat lagi ni? macam dah lama tak buat). Asalnya bercadang nak pergi ke Vietnam ataupun ke Kemboja tapi malangnya atas sebab-sebab teknikal tiket ke situ gagal untuk disambar (muzamir ni semua ko yang punca..haha). Tiket yang kami beli berharga Rm80+ tambang pergi balik.

Tapi syukurlah dapat juga berjalan dan bermusafir tengok budaya, adat orang dan yang paling penting dapat tengok kejadian alam yang mempersonakan hasil ciptaan Allah yang Maha Besar dan Bijaksana. Medan merupakan bandar ke-3 terbesar di Indonesia. Syukur juga pergi Medan sebab kurang sikit keluar duit shopping jika nak dibandingkan dengan jalan sekitar Jakarta-Bandung.

Flight kami delay 1 jam (as expected) yang sepatutnya bertolak pukul 1130 pagi tapi akhirnya 1230 baru jalan dan tiba di Medan pada pukul 1235. haha. 5 minit je perjalanan. mustahillahkan. Waktu Medan sebenarnya agak lewat 1 jam berbanding Malaysia. Kami tiba di Polonia Airport, Medan dan disambut oleh tourist guide. kami menggunakan pakej Nusatra travel yang menjanjikan pakej pelancongan islamik. Secara keseluruhannya berpuas hatilah.

Ni makanan minang restoran pertama yang kami pergi

Setibanya kami disana, terus dibawa ke restoran makanan Minang. mula-mula tu agak bataklah juga. tapi, bila hampir keseluruhan makanan kami adalah masakan minang, rasanya macam nak terloya dan termuak pun ada. Kemudian, kami terus dibawa ke Danau Toba. Jarak perjalanan kurang pasti tapi mengambil masa hampir 4jam ++. Di Medan kebanyakkan mereka adalah muslim dan masjid atau surau senang untuk didapati seperti di Malaysia juga.

Layan je nama jalan ni..

Tapi bila semakin menjauhi Medan dan menghampiri kawasan danau toba@lake toba@tasik toba, kebanyakkan mereka dalah dari golongan batak yang beragama kristian. perjalanan ke Danau toba seakan-akan jalan aku balik ke Ranau dari Kota Kinabalu. Sepanjang perjalanan banyak panorama-panorama (ayat skema sekejap) menarik dapat dilihat antaranya:

1) Cara pemanduan orang sana agak berbahaya, tapi semuanya cekap dan mereka ada tolak ansur dalam pemanduan. maka kemalangan dapat dikurangkan. Hon memainkan peranan penting semasa pemanduan mereka. kalau di Malaysia tekan hon banyak kali, confirm macam-macam isyarat tangan keluar dan sumpah seranah dari pemandu lain.

Kereta rasmi kami sepanjang berada disana..toyota kijang

2) masih lagi cara pemanduan. Yang ni tak boleh contohi. Apabila ada ambulans yang membunyikan siren. tiada kereta pun ke tepi. mereka buat tak tahu je. bawa macam biasa. macam siren tu hampir boleh dikatakan sia-sia jelah. buat habis bateri ambulans je.

3) Kebanyakkan stesen minyak di Indonesia adalah Pertamina. sangat banyak di tepi jalan. Ada juga stesen minyak petronas. tapi di bandar-bandar besar.

Stesen minyak rasmi Indonesia..Pertamina

4) Ada juga di tepi jalan, wanita-wanita meminta derma bagi membina masjid. Bak kata tourist guide kami, kutipan derma akan berterusan dan setelah masjid siap, tiada lagi kutipan derma berlangsung.
Dalam box tu adalah duit hasil kutipan ditepi jalan untuk pembinaan masjid

5) Orang sini sanggup buat apa saja asalkan mereka dapat duit untuk terus hidup. Ada yang jual kerepek, jersi, pisang di tepi jalan. ada juga jual surat khabar, tisu, gula-gula, mineral water melalui tingkap kereta sementara menunggu lampu isyarat hijau. Ada ambil tips @ upah yang sememangnya kalau tiada mereka pun kita boleh buat sendiri atau ambil upah benda yang tak munasabah.

Kerepek pun ada jual tepi jalan

Jersi perempuan pun ada dekat sini..jual tepi jalan lagi tu

6) Orang Batak ni buat kubur di depan rumah ataupun di tengah-tengah sawah. ini bagi memastikan anak cucu mereka tidak jual tanah lepas mereka dah mati.

7) Banyak restoran yang menjual B1 dan B2 di tepi jalan. B1 adalah anjing panggang dan B2 adalah babi panggang. so bagi orang yang suka mencuba makanan baru tu, jangan nak menggatal konon-konon nak rasa benda-benda ni. Anjing pun diorang makan? (Tiba-tiba terfikir, Kenapalah takde orang batak kat Sabah ni, kalau tak boleh kurang sikit bilangan anjing dekat sini..) Bak kata tourist guide kami, orang batak ni, semua yang berkaki 4 ni diorang makan kecuali...MEJA. itu pun sebab keras, kalau tak selamat dah diorang belasah..haha
B1 B2 bunyi macam sedap..tapi..

8) Jika ada majlis perkahwinan atau kematian, akan ada ucapan-ucapan ditepi jalan yang diperbuat dari susunan bunga-bunga warna warni yang membentuk tulisan dan ditampal di board.
Sign board majlis perkahwinan

Semasa dalam perjalanan kami sempat juga singgah di satu kedai yang menjual makanan agak luar biasa atau lain dari yang lain katanya. ianya hanya dijual di sini sahaja. nama kedainya Paten. dia menjual teng-teng, ping-ping, tang-tang, ting-ting dll. ingatkan ape..rupanya kacang tumbuk @ bepang dan rakan-rakan. agak sedap tapi bagi aku harga dia macam mahal sikit. tapi sekali je datang sinikan, jadinya belilah buat cenderahati orang yang menunggu dekat rumah.

Dah penat taip ni. Diringkaskan cerita, kami sampai di Parapat (bandar di Lake Toba) pada pukul 7 petang dan waktu tu dah maghrib dan pemandangan tasik toba yang cantik itu terpaksa kami simpan untuk tatapan esok hari. malam tu tiada aktiviti jalankan memandangkan semua pengsan kepenatan. Sekian...bersambung...

Pemandangan waktu malam tasik toba dari tingkap hotel..

9 comments:

Madiana Mohd said...

unik nama2 mknan tue juga jln2 tue ye.. :D

hazwanali said...

haha..banyak lagi yang unik & lawak..tapi tak sempat nak ambil gambar..

Madiana Mohd said...

ermm ini pun sdh ckp unik yg lain xtaw laa.... :D tpi btl laa org ckp jauh perjalanan mkn luas pmdgn & pgthuan... :)

Khairul Azmi said...

salam
nak mintak info pasal tour guide tu boleh tak? sbb plan nak pergi medan tapi tak tahu ape2..

email: azmikhairul1991@gmail.com

thanks

Anonymous said...

salam..saya pun nak g medan gak.bleh tak email kt saya alamat emel atau anything yg bleh saya contact travel guide tu??
email : izan_syarizad@yahoo.com

Unknown said...

salam, saya memerlukan info untuk travel di medan sebab kali ini saya membawa ibu saya ke sana, ibu saya pertama kali ke luar negara dan kalau boleh saya nak sediakan yang terbaik buat beliau, saya sgt2 memerlukan info tntg tmpat2 menarik, hotel dan perkara2 lain sebab saya bimbangkan ibu saya, takut beliau x selesa. harap dpt email pd saya norainisa87@gmail.com
terima kasih,...

spur mal said...

salam...insyaAllah saya akan ke medan bulan november ni.Boleh tak bagi info pasal tourist guide..email: spur_81@yahoo.com

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



nasihah bali said...

Salam tuan tanah, mohon iklankan sebentar ya, saya menyediakan pakej Melancong ke Medan-Danautoba-Berastagi dengan layanan yang sangat memuaskan dengan harga yang dibayar, berpengalaman handle beratus-ratus trip, keseronokan anda jaminan kami

017 5367426 Nurul Insyirah
emel: melancongmurahbaloi@gmail.com
Instagram : melancong_murah_baloi